Трійня "за бортом"

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Влада залишила напризволяще сім`ю, в якій народилося трійко дітей.

Торік, 7 липня, сім`я Бурих поповнилася відразу трьома малюками. Подружжя чекало на дітей тринадцять років… Петрик, Павлик і Катруся з`явилися на світ цілком здоровими. Потрійна радість і водночас потрійні турботи. Тож, окрім чималих витрат на дитяче харчування, пелюшки, візки та інші необхідні речі, гостро постало питання житла. Діти ростуть — потрібно більше місця.

Наразі багатодітна сім`я мешкає у квартирі разом з батьками чоловіка. У помешканні усюди розвішані дитячі пелюшки, одяг. В одній з кімнат стоять поруч три колиски та ліжко. До вікна пройти можна лише боком…

На дитину — по сто гривень

“До народження дітей ми з чоловіком жили у квартирі моїх батьків, — розповідає багатодітна мама Олена Бура. — 15 квадратних метрів ділили п`ятеро дорослих людей. Минулого року ми перебралися до батьків чоловіка. Я з Андрієм та діточками тулимося в одній кімнатці, в іншій — свекруха, а в окремій живе свекор — інвалід першої групи”.

Пані Бура каже, що відтоді, коли народилися малюки, Львівська облдержадміністрація виділила сім`ї лише 300 гривень допомоги, а в районній адміністрації “розщедрилися” на 150 гривень.

“Коли йду до магазину, зазвичай витрачаю не менше 500 гривень, — бідкається жінка. — Але на дітях я не буду ніколи економити. — Слава Богу, що світ не без добрих людей: у церкві візок дали, на роботі співпрацівники допомагають хто чим може”.

Стефанія Бура, свекруха пані Олени, каже, що кілька разів зверталася по допомогу до міської ради.

“Одного разу мені нарешті вдалося потрапити на прийом до радника мера, — розповідає Стефанія Дмитрівна. — Там сказали, що нічого не гарантують. Домоглася лише, щоби дітей поставили на чергу на отримання квартири. Повідомили, що ми четверті. А в канцелярії, де я хотіла записатися на прийом до міського голови, мені так нагрубили… Сказали: “А що вони думали, коли народжували стількох дітей?!” Тоді я зрозуміла, що нашу владу зовсім не цікавить, в яких умовах і як ростуть наші діти. Але ж ми повірили тим обіцянкам, які давав міський голова напередодні виборів. Він навіть приходив у наш район. А тепер, коли досягнув свого, зовсім забув про людей”.

Допомога від депутата

Жінки вже втомилися оббивати пороги чиновників — усюди чекає банальна бюрократія та “відфутболювання” в інші кабінети.

“Якось випадково я почула від знайомої, що по допомогу можна звернутися до народного депутата Петра Писарчука, — продовжує пані Олена. — Я пішла до нього на прийом. Після всіх поневірянь по владних коридорах мене вразило те, що пан Писарчук відразу погодився зі мною зустрітися. Більше того, мені без усіляких довідок і посвідчень того ж дня дали гроші”.

Олена Бура каже, що ніколи б не хотіла мати справи з чиновниками. Та дітей шкода, а іншого виходу немає.

З квартирою доведеться зачекати

“Нині у нас на черзі на отримання квартир стоїть сім сімей, в яких народилася трійня, — коментує заступник начальника управління житлового господарства Львівської міської ради Галина Мазур. — Такі родини ми включаємо до загальних пільгових списків багатодітних. Утім, надаємо пріоритети подружжям, у яких відразу народилося троє дітей. Так, цього року ми вже запропонували житло двом сім`ям з трійнею. Будинок невдовзі здадуть в експлуатацію. Ще дві родини до кінця року вселяться у новобудову на Полуботка, 23. Сім`я Бурих стала на чергу торік 8 вересня. Їм доведеться зачекати півтора-два роки. Було би більше житла, квартири надавали б швидше”.

У відділі соціальних програм управління соціального захисту Львівської міської ради повідомили, що для сімей, у яких народилася трійня, спеціальна допомога не передбачена.

“Ми не маємо окремої програми для родин з трійнею, — зазначила працівник відділу Тетяна Гук-Горобець. — Та міський голова завжди йде назустріч таким сім`ям. Так, аби отримати допомогу, потрібно написати звернення на ім`я мера”.

А тим часом

На початку цього року Президент Віктор Ющенко звернувся до голів обласних державних адміністрацій з дорученням “терміново розробити заходи з розв`язання проблем кожної родини, в якої народилася трійня, та забезпечити їх реалізацію”. Насамперед йдеться про невідкладне поліпшення житлових умов таких сімей і надання їм необхідної допомоги та належного медичного обслуговування. Глава держави також закликав голів ОДА найближчим часом повідомити йому про результати своїх дій. Цікаво, чим звітуватимуть голови?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *