Віолетта з Німеччини у Львівській опері

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Львівський оперний театр завжди з відкритими обіймами зустрічає талановитих гастролерів. А приїзд до Львова всесвітньо відомої оперної прими, сопрано Наталії Ковальової викликав радісні емоції і у львів`ян, і у керівництва театру.

Таким чином, прима Дюссельдорфської та Брюссельської опер, володарка безлічі мистецьких титулів вирішила зробити весняний подарунок місту, де починалося її навчання.

Так, минулого тижня Наталія Ковальова на сцені Оперного майстерно зіграла головну роль Віолетти в опері Джузеппе Верді “Травіата”. Відомий італійський композитор написав геніальну оперу 1853 року. Її сюжет запозичено з роману Олександра Дюма-сина “Дама з камеліями”. Верді написав на його основі оперу-вальс “Травіата”. Її музика проста і прекрасна, тому якнайкраще розкриває переживання головних героїв — Віолети та Альфреда. Прем`єра твору відбулася у Венеції. Щоправда, вибаглива публіка належно її оцінила аж через рік. Для цього композитору довелося значно скоротити оперу, а акторів одягнути у костюми ХVІІІ століття. Відтоді успіх ніколи і ніде не зраджував “Травіати”.

Львів винятком не став. Пані Ковальова майстерно передала переживання та емоції закоханої куртизанки. Уся вистава була виконана мовою оригіналу — італійською. За словами прими, образ Віолетти зіграти важко, адже це чуттєва жінка, яка знає собі ціну. Отож акторка постаралася вжитися у роль Віолетти так, щоби це не було дешево і неприродно. Фінал опери — трагічний. Головна героїня раптово помирає. Цей сюжет схвилював глядачів залу, який був ущент заповнений. У багатьох людей можна було водночас спостерігати на очах сльози зворушення, породженого трагічними сценами, і сльози радості, викликаної майстерним виконанням. Бурхливі оплески глядачів та вигуки “Браво, Наталіє!” доводять, що успіх “Травіати” залежить також від таланту оперної співачки.

Наталія Ковальова успішно концертує з Анною Нетребко, Плачідо Домінго та іншими солістами світової слави. Мистецький шлях оперна зірка розпочала у Львові — з Музичної академії імені Лисенка. Майбутня прима опановувала гру на бандурі у класі професора Людмили Посікіри та вокал — у Тамари Дідик. Навики з оперної майстерності пані Ковальова поглибила у стінах музичної академії Вроцлава (Польща).

На жаль, Україна втрачає своїх талановитих митців, які змушені їхати за кордон, щоби самореалізуватися. Однак, здобувши там світову славу, вони повертаються на Батьківщину, щоби поділитися своїм успіхом і майстерністю.

Культурний захід організували Львівська міська рада та мистецьке об`єднання “Дударик — назавжди”. Меценатом проекту виступила компанія “Оптика-НОВА”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *