Гігант упав з вершини

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

Микола Валуєв для Володимира Кличка вже не суперник.

Після того, як стало зрозуміло, що влітку українсько-російського боксерського протистояння між Віталієм Кличком та Олегом Маскаєвим не буде, розпочалися розмови про інше “дербі” — між Володимиром Кличком та Миколою Валуєвим, якого називають найвищим і найважчим боксером у світі. Втім, так виглядає, що не зустрітися українцю з росіянином. Виною усього є сам Валуєв, який минулими вихідними втратив свій пас чемпіона світу за версією WBA.

За чемпіонський титул з Валуєвим сперечався узбецький боксер Руслан Чагаєв. Упродовж бою Валуєв не вразив нічим, окрім свого зросту, масивності та агресивного виразу обличчя. На тлі такого “страхіття” Чагаєв виглядав переконливіше у технічному плані, завдяки чому і отримав перемогу за очками. Один арбітр присудив нічию — 114:114, а два інші віддали перемогу узбеку: 117-111 і 115-113.

Логічним підсумок двобою вважає і тренер Валуєва Манвел Габріелян, який після поєдинку зазначив: “Валуєва підвів настрій на бій. Перед боєм була важка атмосфера, багато що тиснуло. Але він професіонал і зобов`язаний був усе це врахувати і не звертати уваги. Я ж не бачив блиску в його очах. Звинувачувати у поразці Микола має лише себе”. З наставником погоджується сам боксер: “Мені не вистачило витривалості у ногах. Руслан Чагаєв хоч і небагато, але переміг мене. Я часто застоювався і пропускав удари. Я залишуся в рейтингу WBA, рано чи пізно дістануся до першого номера в ньому й битимусь з Чагаєвим. Можу лише побажати Руслану не втратити титул. Більше за інших у цьому зацікавлений я, бо для мене тепер принципово зустрітися з ним ще раз”.

До речі, щодо стосунків боксера і тренера. Доволі кумедно виглядали їхні діалоги (а точніше монологи тренера) у перерві між раундами. Дії Валуєва у рингу настільки дратували Габріеляна, що він нецензурно лаяв свого підопічного і навіть пообіцяв його побити. На це справді було б цікаво подивитися, зважаючи на те, що тренер менший за свого підопічного майже удвічі…

Хто ж тепер є бажаним суперником для Володимира Кличка? Те, що точно не Валуєв, і Володимир, і його брат Віталій заявили відразу після бою. “Без пояса Микола Валуєв разом з Вілфрідом Заверландом та Доном Кінгом мені нецікавий, — безапеляційно заявив Володимир Кличко. — Моєю метою є проведення поєдинків за об`єднання титулів чемпіона світу. На мою думку, Руслан Чагаєв, без сумніву, поєдинок виграв, показавши хорошу техніку. Звичайно, було цікаво спостерігати, як маленький важковаговик переміг такого великого супертяжа”. Крім того, Кличко-молодший підтвердив інформацію про те, що свій наступний поєдинок проведе 7 липня проти Лаймона Брюстера: “Попередньо поєдинок має відбутися в Кельні, однак місце його проведення ще може змінитися”.

А тим часом не втратив нагоди прокоментувати бій Валуєва і Віталій Кличко: “Нічого дивного не відбулося. Руслан Чагаєв показав звичайний бокс, чого не скажеш про Валуєва. Якщо заглянути в історію, то у Валуєва вже було декілька боїв, у тому числі з Ларі Дональдом і Джоном Руїсом, коли переможець демонстрував бокс сумнівної якості. У кожного боксера є своя відмінна риса. Хтось славиться ударом, хтось вибуховим характером, хтось агресивною манерою ведення бою, хтось технікою, грамотною тактикою. На жаль, у Валуєва, крім фізичних габаритів, відзначити немає чого. Звичайно, він найважчий і найвищий боксер сучасності, але це ще не робить його найсильнішим. Ми з Володею розчаровані цим поєдинком. З однієї простої причини: ми чекали яскравого боксу. Наші сподівання не виправдалися”.

“Львівська” кадрова “революція”

Минулого тижня у Львові відбувся хоча й тихий, але такий собі футбольний СКАНДАЛ ТИЖНЯ. І якщо раніше з такими епітетами асоціювалися “Карпати”, які часто створювали доволі гострі інформаційні приводи, то тепер йдеться про іншу львівську футбольну команду — ФК “Львів”. Річ у тім, що доволі несподівано після домашньої поразки від “Волині” 0:2 урвався терпець президентові клубу Юрію Кіндзерському, і він вказав на двері не лише головному тренерові команди Богдану Бандурі, а й його помічникам Андрієві Чіху і Тарасові Павлішу, а також директорові Ростиславу Зарембі та начальникові команди Ігорю Цюпі.

“УіЧ” намагалася з`ясувати подробиці в учасників цієї доволі незрозумілої ситуації. Втім, звільнені заявили, що говоритимуть щось лише після заяв пана Кіндзерського. Те саме сказав і новопризначений директор команди Роман Лаба. Прес-служба клубу повідомляла, що в понеділок президент дасть прес-конференцію, однак вранці у понеділок зазначили, що цього дня її не буде. Тож про те, що насправді сталося в ФК “Львів”, можна лише здогадуватися…

Щодо події, пов`язаної з українським спортом, то тут трохи оптимістичніше, хоча й не на 100 відсотків. Йдеться про “Фінал чотирьох” баскетбольного Кубка Європи, у який потрапив маріупольський “Азовмаш”, однак зупинився за КРОК ТИЖНЯ до головного призу. У півфінальному матчі маріупольцям вдалося здолати італійський клуб “Вірус Болонья” — 74:73, але у вирішальному поєдинку проти господарів іспанської “Жирони” українці поступилися — 72:79, хоча доволі непогано виглядали у цьому матчі.

А тим часом не інакше, як БІДОЛАХОЮ ТИЖНЯ, можна назвати капітана “Карпат” Миколу Іщенка, якому зламали щелепу. Було б, можливо, не так образливо, якби це трапилося у важливій грі чи у крайньому разі на вулиці — хулігани напали. А то ж ні, такої прикрої травми Іщенко зазнав на звичайному тренуванні команди від свого ж одноклубника. Таким чином, тепер “Карпати” змушені будуть щонайменше місяць обходитися без Іщенка. Але, як засвідчив перший матч без Іщенка, відсутність капітана не вплинула негативно на “зелено-білих”, і “Карпати” перемогли на виїзді полтавську “Ворсклу” 2:1. Голами у складі львівської команди відзначилися Ковель та Ґодвін. Отже, “Карпати” взяли реванш у полтавців за поразку з аналогічним рахунком у першому колі у себе вдома.

Ще одна приємна новина надійшла з австрійського Лінца, де на марафонському турнірі переміг українець Олександр Кузін, створивши таку собі СЕНСАЦІЮ ТИЖНЯ. Адже час, який показав українець у Лінці (2.07:33), є другим результатом сезону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *