Мобільна небезпека

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Вишок стільникового зв`язку на Львівщині майже тисяча, кожна п`ята — незаконна.

Загрози і небезпеки чатують на нас на кожному кроці. З несамовитим попитом на мобільні телефони до переліку жахіть цивілізації тепер додається ще одне — електромагнітне випромінювання як від самих мобільних трубок, так і від вишок. Як ми з`ясували, у Львівській області базових мобільних станцій (так по-технічному називають вишки) сьогодні є уже понад вісім сотень, і кожна випромінює. Люди, особливо в селах та малих містечках, часто-густо зчиняють ґвалт і не дозволяють операторам стільникового зв`язку господарювати — встановлювати свої пристрої поблизу їхніх осель. Однак вишки виростають на будинках і біля них, мов гриби після дощу…

Взагалі для того, аби встановити базову станцію, оператори мусять мати чималу кількість дозволів. Найголовніший з них — від Держархбудконтролю. Крім того, повинні бути дозволи від управління транспорту і зв`язку, управління охорони історичного середовища (якщо це у центрі Львова) та санепідемстанції. Газета “Україна і час” вирішила з`ясувати, чи дотримуються законодавства учасники мобільного ринку. Результати шокували…

Наприкінці минулого року міська рада в особі начальника управління транспорту і зв`язку Миколи Шкургана погрожувала мобільним операторам оголосити судову війну, якщо вони й надалі встановлюватимуть свої вишки незаконно — без дозволів та погоджень з інстанціями.

“Оператори ігнорують владу Львова”, — бідкався пан Шкурган. — Вони будують вишки поблизу дитячих садочків, на дахах житлових будинків, поряд з лікарнею у Брюховичах, що взагалі неприпустимо”. Але, як висловився держслужбовець, у принципі суть в іншому — міська казна від мобільних операторів не отримує ні копійки, оскільки податки вони сплачують у Києві. Тому мерія запланувала додатково розробити регуляторний акт, який би чітко регламентував процедуру погодження місця встановлення базових станцій, а також… розмір інвестиційного внеску операторів до міського бюджету. У свою чергу мобільні оператори говорили, що таке питання — не в компетенції міськради.

Безсоння та імпотенція

Нині ж ситуація змінилася. Як розповів “УіЧ” Микола Шкурган, взаєморозуміння з мобільними операторами знайдено (“вони пішли нам назустріч” ), і уже є робочий документ, який обумовлюватиме права й обов`язки обох сторін.

“Тепер ми остаточно напрацьовуємо процедурні моменти”, — зазначив чиновник. — Тож місту від функціонування операторів таки перепадатиме певна сума”.

Гроші до міської скарбниці — це, звісно, добре. Та й загалом співпраця влади і бізнесу — теж. Проблема в іншому. Далеко не всі базові станції є зареєстрованими. Так, станом на вересень минулого року, коли діяльність мобільних операторів в усій країні перевіряла ревізійна комісія з Міністерства охорони здоров`я, на Львівщині було зафіксовано 829 радіотехнічних об`єктів (з них 90 % — базові станції). Цікаво, що в результаті перевірок 180 вишок (кожна п`ята) встановлена без погодженої документації. Що це означає? Вишка, приміром, без санаторного паспорта (тобто без документа, що засвідчує допустимий рівень електромагнітного випромінювання) може бути дуже і дуже небезпечною для здоров`я людей, які мешкають поблизу. Електромагнітні хвилі впливають насамперед на органи зору, центральну нервову систему, з`являється головний біль і безсоння, у чоловіків зникає потенція.

Дві справи уже у прокуратурі

“Перевірити усі вишки ми фізично не спроможні, — пояснює начальник санітарно-гігієнічного відділу обласної СЕС Любомира Шепеленко. — По-перше, щодня з`являється мало не по п`ятдесят нових, а по-друге, на цілу Львівську область у нас тільки два лікарі в лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів. Тим паче, що, на жаль, не усі підрядні організації, які працюють з операторами стільникового зв`язку, звертаються по заміри”.

Лікар оперативної лабораторії електромагнітних полів Вадим Стасюк розповів нам, що за минулий рік загалом винесено 44 постанови про тимчасове припинення функціонування вишок, 34 штрафи, 11 справ скеровано на розгляд до обласної державної адміністрації і 2 справи — до прокуратури. Крім того, є наказ головного санітарного лікаря Львівщини про посилення захисту від негативного впливу електромагнітного поля. До 20 березня районні санітарні лікарі повинні подати звіти про проведену у цьому напрямку роботи.

Не зайвим буде зазначити ще одну цікаву особливість: серед усіх держав світу в Україні встановлено найжорсткіші норми з допуску електромагнітного випромінювання — 2,5 мікроват на сантиметр квадратний. Для порівняння: в Росії — 10, а в країнах Скандинавії — взагалі 100. Що ж стосується Львова, то, за, словами пана Стасюка, місто рельєфно є дуже складним. Тому покрити його мобільним зв`язком важко. Тож доводиться ставити велику кількість вишок…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *