За 116 – до дна!

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Найстаріший мешканець світу Григорій Нестор сьогодні святкує своє 116-ліття.

Торік “Україна і час” писала про Григорія Нестора зі села Старий Яричів, що у Кам`янка-Бузькому районі Львівщини, як про найстарішого (115-літнього) українця. Але так сталося, що нещодавно у віці 116 років померла жителька США Елізабет Болдін, яка вважалася найстарішою мешканкою нашої планети. Одразу після смерті цієї американки Книга рекордів Гіннесса оголосила про нового довгожителя-рекордсмена — 114-літню японку Йоне Мінагамі. Несправедливо “не зауваживши” нашого дідуся…

Про те, що Григорій Нестор має усі права вважатися “старшим над старшими”, свідчить запис у його паспорті — 15 березня 1891 року. Тож титул найстаршого мешканця світу цілком мав би нині належати йому. Однак представники організації, яка фіксує світові рекорди, чомусь українця ігнорують, як і іншого нашого земляка — велетня (2 м 53 см) Леоніда Стадника, який вищий за офіційно зазначеного у Книзі рекордів китайця аж на 20 сантиметрів. Зазначимо, що представники Книги рекордів України вже перевіряли усю необхідну для важливого титулу інформацію про діда Нестора.

Загалом найцікавішим у біографії Григорія Нестора є те, що він ніколи не був одруженим. Більше того, саме цей факт старенький вважає одним з найважливіших складників у своєму рецепті довголіття. “Я є такий, що всіх жінок любив, — розповів нам в інтерв`ю пан Нестор. — Любов править світом. А як був юним, пригадую, пішов до однієї дівчини і думаю, яка ж вона гарна! Потім пішов до другої, а та ще краща. А потім до третьої — а тій взагалі рівних нема. І так вибирав-вибирав і… не вибрав”.

Чому ж усе-таки не одружився? А відповідь на це запитання дідусь має заготовану (усім, хто надокучливо цікавиться): “Ще не народилася та мама, яка би народила і виховала ту доньку, яка б могла мені бути за жінку”. Відтак пан Григорій додає, що не скаржиться на вготовану йому долю, бо, можливо, якби був оженився, то не дожив би до таких років.

Дід Нестор сьогодні мешкає з двоюрідною онукою Оксаною і її сім`єю. Своїх дітей не має. Григорій Нестор любить співати: колядки, патріотичні, релігійні пісні, а також любовні. Коли був молодим, брав участь у народній самодіяльності, яку колись вважали дуже популярною в селах. Дотепер пам`ятає уривки з вистав, усілякі пісенні композиції. Сьогодні Григорій Нестор може трішечки випити червоного вина. На цьогорічні Різдвяні свята зробив собі коктейль з компоту й горілки і “так цідив цілий вечір”. Однак Григорій Дмитрович говорить, що у всьому має бути міра” і що він усе життя жив за таким принципом.

P.S. Колектив редакції “Україна і час” вітає іменинника з уродинами, бажаючи йому доброго здоров`я, радості від життя і на сьогодні — гарної забави!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *