Львів залишиться поза ЮНЕСКО? - "Високий замок", 24 травня

|

Розмови про можливе виключення Львова зі спадщини ЮНЕСКО почалися ще з моменту його вступу до Комітету світової спадщини ЮНЕСКО. Причиною таких прогнозів стало неналежне ставлення міської влади до утримання пам’ятників і пам’яток архітектури міста Львова.

Відтоді чутки періодично поновлювалися після чергового скандалу навколо спорудження будівель в архітектурній частині міста (як це було з будинком на вул. Валовій, приміщенням “Укрсоцбанку” навпроти пам’ятника А. Міцкевичу тощо). Колишній міський голова Львова, а нині голова консультативної ради Асоціації міст України Василь Куйбіда, за клопотанням якого Львів і було прийнято до ЮНЕСКО, висловив свою думку з цього приводу: “Теоретично загроза виключення існує. Усе залежить від позиції міської влади. Ті зобов’язання, які ми брали на себе, виконано: завершено демонтаж радіовеж на території собору Святого Юра, проведено ремонт інженерних мереж, реставровано різні пам’ятки архітектури. Однак слід виконати решту вимог Комітету світової спадщини ЮНЕСКО, інакше питання про виключення стоятиме цілком серйозно”.

За словами Василя Куйбіди, гроші на реставрацію пам’ятників архітектури виділяють різні фонди, наприклад, з Китаю, Японії, Фонд принца Чарльза тощо. Нещодавно Кабмін прийняв постанову про відзначення 750-річчя Львова, згідно з якою для збереження архітектурної спадщини центру міста буде виділено відповідні кошти. Теоретично грошей мало б вистачити для збереження культурних забудов Львова.

Начальник Управління культури Львівської ОДА Зеновій Мазурик зазначив, що загроза виключення Львова з ЮНЕСКО наразі є примарною. “В облдержадміністрації це питання не обговорювали. Я особисто розмовляв з представниками ЮНЕСКО півтора року тому, і вони були “дипломатично” занепокоєні станом міста. Але не до такої міри, щоб виключати його зі спадщини ЮНЕСКО”. Як зазначив Зеновій Мазурик, такі забудови, як будинок на вул. Валовій і будівля банку в центрі міста, безперечно, порушують архітектурно-культурну забудову міста.

А тим часом громадянська кампанія “Пора!” провела вчора у центрі міста збір підписів проти виключення Львова зі спадщини ЮНЕСКО. “Цю акцію ми проводимо в рамках проекту “Львів, не спи!”. Таким чином ми намагаємося привернути увагу громадськості до архітектурного стану міста і тих численних порушень, з якими відбувається його забудова”, – сказав заступник координаційної комісії львівської “Пори!” Олександр Неберикут.

Сергій БАРАШЕВСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *