Футбол. Євро-2012: інтриги від Бонека

|

Директор Євро-2012 Іван Федоренко вважає, що Україна і Польща переможуть у тендері на проведення чемпіонату Європи

Нещодавно українські ЗМІ зарясніли повідомленнями про те, що право проводити Євро-2012 неофіційно вже отримала Італія. Ці повідомлення базувалися на матеріалах польських газет, в яких начебто дипломатичні джерела стверджували, що тендер на проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року вже виграла Італія.

Федерація футболу України ніяк не прокоментувала цих чуток, тож щоби з’ясувати, чи мали рацію польські журналісти і як нині виглядають шанси України та Польщі на перемогу у тендері, “УіЧ” звернулася до директора виконавчої дирекції з питань підготовки Євро-2012 в Україні Івана ФЕДОРЕНКА. Дзвінок застав пана Федоренка на важливій нараді. Тож із розмовою довелося почекати кілька годин.

— Пане Іване, якщо не секрет, що це була за нарада?

— Це була нарада у комітеті Верховної Ради з питань молодіжної політики, фізичної культури та спорту стосовно скандального будівництва біля НСК “Олімпійський”. Там розробляють документацію, щоби забезпечити евакуацію глядачів зі стадіону. Це однозначно реалізують. Тож щодо цієї арени з боку УЄФА жодних претензій не буде.

Верховна Рада ухвалить закон — і все буде добре

— Так виглядає, що цю проблему вдалося вирішити. Але, мабуть, ще залишилися нюанси, які можуть завадити Україні стати співорганізатором європейського чемпіонату?

— Власне, питання щодо НСК “Олімпійський” було найпроблемнішим. Та, звісно, ще не всі питання вирішені. Так, залишається відкритою проблема транспортної системи, а також ухвалення Верховною Радою закону про Євро-2012.

— Коли можна очікувати на ухвалення цього закону і що він регулюватиме?

— Проект закону розроблений та погоджений у Міністерстві юстиції. Але зараз його перевізовують. Після завершення цієї процедури проект має надійти на розгляд урядового комітету, а потім — Верховної Ради. Це є закон, який забезпечує проведення чемпіонату Європи згідно з вимогами УЄФА, законодавчо врегульовує всі питання.

— Коли Верховна Рада ухвалить закон?

— Думаю, що він має бути ухвалений до 15 лютого, коли подаватимемо до УЄФА всі угоди з містами, стадіонами, аеропортами.

“Вибачте, але ті польські газети…”

— Що ви можете сказати про інформацію, яка з явилася у польських ЗМІ про…

— Вибачте, що вас перебиваю, але коли мені розповідають про польські газети і про все, що там відбувається!.. Ми із Григорієм Суркісом були недавно на засіданні польської асоціації футболу — жодних проблем там немає. Вважаю, що це робота наших конкурентів, “доброзичливців”, які хочуть напакостити. Тому ми просто надалі працюватимемо. Прозоро і відкрито показуватимемо всій Європі, що Україна та Польща рухаються до того, щоби прийняти у себе Євро-2012.

— Тобто жодного песимізму ні у вас, ні у Григорія Суркіса, про що теж писала польська преса, немає?

— Ні, навіть навпаки. Адже на цій асамблеї у Польщі були Мішель Платіні і ще один член виконкому УЄФА. Вони стверджували, що сьогодні в України та Польщі є великі шанси виграти цей тендер.

Навіщо говорити про плюси і мінуси конкурентів?

— На вашу думку, які у нас нині шанси порівняно з конкурентами італійцями та Хорватією й Угорщиною (котрі подали спільну заявку)?

— Шанси такі, що ми маємо отримати перемогу. Я у це вірю, і так буде!

— Чи відомо вже щось конкретно про ставлення українців до проведення Євро-2012?

— Так, згідно з опитуваннями, близько 80 % українців підтримують ідею проведення Євро-2012. А якби таке опитування зробили у Львові, то, думаю, всі 100 % висловили би підтримку.

— Як відомо, 17 квітня має відбутися остаточна презентація. А наступного дня УЄФА оголосить ім я господаря Євро-2012. Що ще до того часу Україна та Польща запропонують УЄФА?

— Щойно у Києві завершився семінар УЄФА з питань безпеки та правопорядку. Далі у нас триватимуть промо-кампанія, конкурс листа і малюнка серед дітей. Закінчуємо формування угод з містами, які мали би прийняти ці змагання, напрацьовуємо угоди зі стадіонами. І це все повеземо до Женеви. Паралельно готуватимемося до фінальної презентації, повторних візитів. Тобто все те, що стосується будівництва, проектування, реалізації тих програм, які ми розпочали, — під контролем.

— Які нині найбільші “плюси” в України й Польщі порівняно з Італією та Угорщиною з Хорватією?

— Я не хотів би порівнювати. Навіщо мені говорити про плюси і мінуси конкурентів? Ми повинні робити все таким чином, щоб воно відповідало вимогам УЄФА. І довести, що Україна з Польщею здатні підготувати та провести такі серйозні змагання. Гасло наше — “Довірте нам, і ми це зробимо” — має виправдатися…

Коментарі

Григорій СУРКІС, президент Федерації футболу України:

— Я навіть не коментував інформації, яка з ’ явилася у ЗМІ Польщі. Тому що ставлюся до цих повідомлень лише як до “чорного” піару, який розрахований на те, що ми не будемо плідно співпрацювати з УЄФА і через це не здобудемо перемоги. Але я переконаний: наші колеги з УЄФА роблять усе можливе для того, щоби просувати саме фінальну частину Євро на Схід. А Схід — це і є спільна заявка України й Польщі. Це нові ринки, нові можливості, територія з населенням 85 мільйонів людей.

Міхал ЛІСТКЕВИЧ, президент футбольної асоціації Польщі:

— Резонансна інформація у польських ЗМІ — це цитата з інтерв’ю одного нашого відомого у минулому футболіста Збіґнева Бонека, який нині мешкає в Італії. Для нього проблеми італійського футболу є набагато ближчими, ніж ситуація у польському футболі. Але насправді 99 % наших медіа впевнені, що саме Україна та Польща переможуть у тендері, і 28 квітня стане щасливим днем для цих держав.

Марк ТІММЕР, керівник відділу УЄФА з питань стадіонів і безпеки:

— Ми приїхали до Києва для того, щоби допомогти вам представити вашу українсько-польську заявку найкращим чином. Ми дуже вражені зусиллями України та Польщі, яких вони докладають для перемоги у тендері. А також задоволені роботою, здійсненою двома президентами федерацій, та сприянням з боку ваших державних органів.

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *