Футбол. Потенційний "карпатівець" Пірес: "Мій батько – легенда бразильського футболу"

|

Потенційного новачка “Карпат” – бразильця Діого Жозе Піреса журналістам вдалося відшукати у сауні, де він розслаблявся разом із форвардом Вільямом Рошею Батістою. Останній не відходив від земляка ні на крок і перекладав слова Піреса з португальської на англійську та українську. Видно було, що найкращий нападник “Карпат” минулого сезону задоволений новим бразильцем, а от Пірес чомусь не усміхався. Мабуть, сумував за теплими пляжами Копа Кабани…

– Пірес, ти чого носа повісив? Сумуєш за дружиною?

– Так! В Сан Пауло в мене є сестра та дружина. Вона, до речі, до мене приїде разом з дружиною Батісти. А от мій батько – легенда бразильського футболу! Він зіграв 15 матчів за національну збірну Бразилії. 10 років він виступав за “Сан Паоло”. (А от про те, що його батько – справді легендарний бразильський воротар Валдір Пірес (Перес) пропустив “метелика” з 30 метрів від колишнього “карпатівця” Андрія Баля на чемпіонаті світі – 1982 року новачок “Карпат” чомусь не згадав. Так само не згадав, що після Мундіалю-82 бразильська торсида прозвала Валдіра Піреса “мокрою куркою” – Авт.).

– За яку команду ти бігав до переходу в “Карпати”?

– На збори я приїхав з чемпіонату Чехії. Мій колишній клуб “Млада Болеслав” зараз посідає там шосте місце. В Чехії я зіграв півроку. А до цього грав в бразильському клубі “Уніао Барбаренсе”. (Тут Батіста припинив перекладати португальські “мемуари” Піреса і з гордістю сказав, що це він засватав сина легенди тренеру “Карпат” Юрію Дячуку-Ставицькому)

– В “Уніао Барбаренсе” дебютував твій новий “перекладач”. Ти з ним там познайомився?

– Ні, ми з ним зналися раніше, ще коли я виступав за “Сан-Паоло” разом з Клебером, Жуліо Баптістою та Кака. До речі, я з форвардом “Динамо” зідзвонювався, питався що собою представляє Україна.

– То ти про нашу державу нічого не знав?

– Зате тепер знаю Андрія Шевченка, “Динамо”, “Шахтар”, знаю, що збірна України вийшла з першого місця своєї групи на Чемпіонат Світу. А от ваші українські делікатеси ще не встиг спробувати – я ж тільки приїхав. Але оскільки наразі жити буду з Батістою, то думаю він щось приготує!

– А що ти любиш їсти?

– Щось легке, яке не шкодить здоров`ю – фрукти, рибу…

– На Амазонці піраньї ловив?

– Та де! Я їх навіть не бачив. Ловив, іншу рибу, там її багато! (“А я ще не був на Амазонці” – сумно сказав Батіста) . Але я більше полюбляю ловити в морі – відплисти на човні метрів за 200 і тягати все, що на вудку потрапить. В мене є й інше хобі – карти та інтернет.

Довідка

Діого Жозе Пірес. Півзахисник. Народився місті Сорокаба (штат Сан Паоло) 18-го грудня 1981 року. Грав за бразильські команди “Сан Паоло”, “Уніао Барбаренсе”, чеський “Млада Болеслав”. Ріст – 177 см., вага – 66 кг.

До теми

Він був справжнім “перцем”!

Батька потенційного новачка “Карпат” Валдіра Піреса на батьківщині досі звинувачують у невдачі “останньої великої команди” на чемпіонаті світу 1982 року в Іспанії. Через м`яч, пропущений ним у стартовому матчі після удару Андрія Баля в Бразилії його прозвали “мокрою куркою”, а футболісти збірної СРСР – “перець”. Хоча, він і досі є рекордсменом “Сан Паоло” за кількістю проведених матчів. Він особисто виграв для цієї комнади 2 титули: чемпіонат Бразилії та чемпіонат штату Сан Паоло, “взявши” у фіналах кілька післяматчевих пенальті. Його досі вважають своїм кумиром вболівальники “Сан Паоло”. На іспанському Мундіалі, куди Валдір Перес поїхав замість знаменитого Леао, він справді не виблискував, але чесно кажучи, у фіналі проти Італії, він був винен лише в одному з трьох пропущених м`ячів.

Ростислав Ящишин, Данило Нікуленко. www.fckarpaty.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *