ОСТАННІ НОВИНИ

Якими грибами труяться мешканці Львівщини

Наталя Дуляба

|

Лише протягом жовтня на Львівщині шестеро людей отруїлись грибами, загалом із початку 2024 – десятеро. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі котролю й профілактики хвороб.

Загалом із початку 2024 року десятеро мешканців Львівщини отруїлись грибами. Йдеться про Дрогобицький район – 6 випадків, Шептицький район – 2 та в Самбірському районі – 1. Через споживання грибів ніхто не помер, хоча торік було аж чотири летальні випадки.

Лише протягом жовтня дикорослими грибами отруїлись шестеро людей. Це пов’язано з активними сезоном грибництва та, очевидно, з недотримання правил безпеки.

Медики кажуть, що серед найпоширеніших грибів, які споживали постраждалі, були: гливи лісові, сироїжки їстівні, голубінки, рижики, маслюки, чорноголовці, опеньки, синяки, трюфелі та мухомори.

Перші симптоми отруєння проявилися в людей у тож же день, коли вони їли страви з грибів, або на наступний: нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, запаморочення.

Основні правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Лікарі нагадують: якщо ви підозрюєте, що отруїлися грибами, не займайтесь самолікуванням – це небезпечно для життя. Максимум, що можна зробити, – випити сорбенти, після чого викличте «швидку».

У жодному випадку не вживайте алкоголь та будь-яку їжу, адже це може прискорити всмоктування токсинів у організм!

Додамо, що грибні страви медики не рекомендують давати дітям до 12 років, а також вагітним і жінкам, які годують грудьми, людям старшого віку.

«Найбезпечніше – відмовитися від споживання дикорослих грибів. Вживайте ті, що вирощують у промисловий спосіб», – наголошують у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, днями до Львова з Тернопільщини госпіталізували дітей віком 3 та 17 після споживання дикорослих грибів. Їхній стан оцінюють як важкий.

Загалом у Тернопільській області грибами отруїлись восьмеро дітей і один дорослий отруїлися грибами. Семеро з дітей були з однієї сім’ї, ще одна гостювала в родині. З усіх госпіталізованих лише однорічна дитина перебувала у задовільному стані, решта – у важкому.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *