ОСТАННІ НОВИНИ

Росія домовилась про навчання солдат КНДР на війні проти України, – WSJ

Маркіян Рой

|

Перша хвиля з близько 1000 північнокорейських солдатів вже проходить військове навчання на території Росії. Після підготовки їх можуть залучити до ведення бойових дій Росії проти України. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на слова колишнього офіцера російської розвідки, поінформованого про деталі угоди, пише Українська правда.

За даними видання, угоду між Росією та Північною Кореєю уклали під час візиту Володимира Путіна в Пхеньян у червні 2024 року. КНДР спочатку запропонувала Росії артилерійські снаряди в обмін на продовольство та паливо, але угода також включала секретний пункт про відправку солдатів. Перша хвиля з близько 1000 північнокорейських військових була відправлена в Україну, щоб “дізнатися з перших рук”, що таке ведення війни на досвіді Росії.

Більшість північнокорейських солдатів зараз перебуває на безпечній відстані від лінії фронту, розповів співрозмовник видання. Їм показують, як російські війська розв’язують логістичні питання на передовій, а також вивчають принципи ведення війни з використанням безпілотників. За даними джерела, в подальшому планується відправка ще більшої кількості північнокорейських солдатів до України.

Аналітики вважають, що ці війська можуть виконувати різні ролі: від техніків-ракетників до працівників, що підтримують логістику на передовій.

За словами високопоставленого представника європейської розвідки, Володимир Путін також може бути зацікавлений у розпалюванні конфлікту на Корейському півострові, щоб відволікти увагу Заходу та зменшити підтримку України.

«Жодні тренування чи навчання не можуть відтворити реальний досвід війни, і це може принести дивіденди у випадку майбутнього конфлікту на Корейському півострові», – зазначив науковий співробітник з ядерної безпеки Rand Corp. Бенджамін Р. Янг.

Як повідомляв Львівський портал, у середині жовтня президент України Володимир Зеленський публічно заявив, що КНДР вже не просто постачає РФ зброю, а й віддає своїх військових на посилення російської армії. Також південнокорейців залучають до роботи на заводах у Росії.

За даними ГУР, північнокорейський контингент росіяни можуть залучити до війни в України вже в листопаді. Йдеться орієнтовно про 11 тисяч військових.

Відомо, що росіяни вже сформували «особливий бурятський батальйон» із громадян КНДР. При цьому 18 військовослужбовців із Північної Кореї вже втекли з позицій на кордоні Брянської та Курської областей.

Крім того, ще одна група північнокорейських військових намагалась втекти із розташування у Брянській області (РФ). Їх спіймали росіяни та можуть відправити у штурм на Курщині.

Начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов повідомив, що у середу, 23 жовтня, українська розвідка очікує прибуття перших північнокорейських військ на Курському напрямку фронту

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: AP

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *