ОСТАННІ НОВИНИ

Україна повернула з полону ще 95 своїх захисників

Олег Дерев'янко

|

У ніч проти 19 жовтня між Україною та росією відбувся 58 обмін військовополоненими, у результаті якого додому повернулися 95 українців. Про це Львівському порталу повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

З полону звільнили нацгвардійців, військових моряків, воїнів ЗСУ, прикордонників та представників інших підрозділів Сил безпеки та оборони.

Вони боронили Маріуполь і «Азовсталь», Донеччину, Луганщину, Київщину, Харківщину, Чернігівщину та Херсонщину. Серед них – 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів.

«Чимало наших звільнених хлопців мають серйозні захворювання та наслідки важких поранень, а також велику втрату ваги через катування та недостатнє харчування», – зазначили у штабі.

Там додали, що особливість цього обміну в тому, що додому повертаються чимало українців, які отримали так звані «вироки» судової системи країни-агресорки та були «засуджені»: 28 до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув’язнення за захист власної землі від агресора.

Омбудсмен Дмитро Лубінець зауважив, що наразі вдома велика кількість тих, хто утримувався у полоні з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Кожного разу, коли Україна рятує своїх людей із російського полону, ми наближаємо день, коли свобода буде повернута всім, хто перебуває в російській неволі»,наголосив президент Володимир Зеленський.

У Коордштабі зауважили, що загалом з російського полону вже визволили 3767 людей. Також за допомогу в організації останнього обміну вони подякували Об’єднаним Арабським Еміратам.

Додамо, що додому повернувся український правозахисник, співзасновник Громадського радіо та Центру прав людини ZMINA Максим Буткевич.

Він став другим українським журналістом, який був звільнений з російського полону у 2024 році.

Нагадаємо, під час обміну 14 вересня з російського полону Україна повернула ще 103 своїх захисників. Серед них були 23 азовці. Звільнені військові воювали на Київщині, Донеччині, в Маріуполі, на Луганщині, Запоріжжі й Харківщині.

Перед цим 13 вересня з російського полону додому повернули 49 захисників, в тому числі 15 захисників Маріуполя та «Азовсталі», та сімох цивільних українців.

Дізнавайтесь найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Telegram/Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, Володимир Зеленський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *