ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти цілеспрямовано страчують українських військовополонених, – Генпрокурор

Наталія Жолинська

|

Генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю закордонного медіа розповів, що за останній рік зросла кількість страт окупантами українських військовополонених. Ці злочини є непоодинокими інцидентами, а цілеспрямованою політикою рф. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Зокрема, більшість цих російських воєнних злочинців засуджено українськими судами заочно, але вирок суду має фундаментальне значення для процесу відновлення справедливості та зцілення постраждалих.

«Розслідування воєнних злочинів під час конфлікту, безумовно, є надзвичайно складним. Ми документуємо, розслідуємо і переслідуємо в національних судах кожен злочин, скоєний агресором. Але наше завдання йде набагато далі. Ми впроваджуємо методологію переслідування більш специфічних злочинів, таких як сексуальне насильство, злочини проти дітей та екологічні злочини», – розповів Костін.

Генпрокурор додав, що за останній рік зросла кількість страт окупантами українських військовополонених. Катування і страти без суду та слідства використовуються як зброя війни, залякування і знищення.

«Ми можемо довести, що ці випадки є не поодинокими інцидентами, а організованою та цілеспрямованою політикою. Наприклад, у нас є аудіозапис, на якому російський офіцер наказує своїм військам не брати полонених на полі бою, а вбивати українців», – зазначив він.

За словами Андрія Костіна, одне з ключових завдань для правосуддя – відповідальність Росії та її керівництва за злочин агресії, без якого не було б понад 140 тисяч воєнних злочинів.

«Важливо притягнути до відповідальності натхненників цього вторгнення президента, прем’єр-міністра, членів так званої «трійки» і показати їм, що вони можуть понести відповідальність, незважаючи на прогалини в міжнародному праві. МКС не має юрисдикції в цьому питанні, але ми працюємо над правовою формулою з близько 40 державами по всьому світу. Тому якщо Путін наважиться відвідати зустріч G20 у Бразилії – він має бути заарештований», – наголосив Генпрокурор.

Андрій Костін наголосив, що відмова виконати ордер на арешт посилює позиції Росії. Він сподівається, що бразильська судова система є незалежною. 

Раніше Львівський портал повідомляв, що російські окупанти розстріляли дев’ятьох українських військових в районі населеного пункту Зелений Шлях Курської області 10 жовтня.

Фото: Офіс Генпрокурора

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *