ОСТАННІ НОВИНИ

Напередодні зими Зеленський обговорив співпрацю з американськими енергетиками

Наталя Дуляба

|

У Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський зустрівся з керівниками провідних американських енергетичних, фінансових і страхових компаній. Сторони говорили про підготовку української енергосистеми до зими 2024/2025 та про можливу співпрацю. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Глава держави подякував американському бізнесу, а також адміністрації США за підтримку у відновленні українських енергетичних об’єктів. Втім він додав, що саме ця сфера є слабкістю України, адже росіяни щодня атакують енергомережу.

За словами Зеленського, з підготовкою до зими активно допомагають партнери, водночас Україна теж працює над децентралізацією енергосистеми. Утім держава все ще потребує збільшення допомоги, зокрема щодо трансформаторів.

«Найбільший виклик – що робити, коли немає електроенергії. Влітку це одна ситуація, а ближче до зими – зовсім інша. Адже йдеться не лише про електроенергію, а й про опалення, зв’язок, телефон – усе. Це твоє життя», — додав український президент.

Зі свого боку адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер відзначила, що Владімір Путін щозими намагається використовувати холод як зброю, щоб змусити українців виїжджати з країни.

«Тож і цього разу він сподівається, що матінка-природа буде на його боці, сподівається, що український народ і всі ми втомимося від цієї боротьби. І я думаю, що ми зібралися тут сьогодні, щоб показати, що він помиляється, що його ставка є хибною, як це було досі», – сказала вона.

Під час зустрічі, зокрема, докладно обговорили плани з підготовки української енергосистеми до зими та можливість реалізації спільних проєктів в енергетичній сфері.

Передісторія

Євросоюз підготував власний «план підтримки» України на зиму 2024/2025 років. Він передбачає покриття понад 25% енергетичних потреб України (на додачу до власної генерації).

Євросоюз анонсував виділення Україні 160 млн євро, аби вона підготувалася до ще однієї зими з російськими ударами по енергосистемі. Загалом від початку повномасштабної війни ЄС надав на енергетичну підтримку України близько 2 млрд євро. Це мінімальна оцінка, оскільки вона не враховує вартості усього обладнання, наданого фізично.

Крім того, країни-члени ЄС пообіцяли 10 тисяч трансформаторів і генераторів, а Литва зробить «донором» власну ТЕЦ для відбудови українських.

Відомо, що через постійні російські обстріли енергосистеми Україна вже втратила 9 ГВт потужності, а це є половина усього довоєнного споживання електроенергії.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Росія не дасть Україні пережити осінь-зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, тож уже станом на початок вересня, за його словами, Москва планує свої наступні масовані атаки по енергосистемі.

Експерти кажуть, що за оптимістичним сценарієм світла взимку може не бути до 12 годин на добу, за песимістичним – до 20 годин. В ООН говорять, що цієї зими щодня українці не матимуть світла від 4 до 18 годин на добу.

Міжнародне енергетичне агентство стверджує, що Україна втратила більше 2/3 своїх потужностей з виробництва електроенергії після російського вторгнення, тому зима 2024/2025 буде «найсуворішим випробуванням» для енергетики.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *