ОСТАННІ НОВИНИ

Держслужбовцям і військовим заборонили використовувати Telegram

Наталя Дуляба

|

Національний координаційний центр кібербезпеки на засіданні 19 вересня заборонив працівникам органів державної влади, військовим, силовикам та операторам критичної інфраструктури в Україні використовувати на службових пристроях російський месенджер Telegram. Про це Львівському порталу повідомили в РНБО.

«Прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків», – вказано у повідомленні.

Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації, що діє при РНБО, уточнив, що це рішення не стосується особистих смартфонів вищезгаданих категорій працівників.

Водночас він додав, що державним органам, військовим формуванням та іншим структурам наразі не забороняють вести офіційні сторінки у Telegram.

«Це рішення не забороняє державним органам, військовим формуванням і т. д. вести офіційні сторінки в Telegram. Воно стосується лише переписки і пересилання документів через месенджер [на службових пристоях]», – підкреслив Андрій Коваленко.

Зазначимо, що в Україні неодноразово публічно говорили, що російський Telegram несе загрозу національній безпеці, адже його активно використовують спецслужби РФ для поширення пропаганди, своїх ІПСО для дестабілізації українського суспільства.

Крім того, проблемою є й анонімні Telegram-канали, які поширюють будь-яку інформацію і юридично не несуть за неї жодної відповідальності.

Про загрозу для України від Telegram’у заявляв і керівник воєнної розвідки Кирило Буданов. На засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки він навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», – наголосив він.

Представники СБУ та Генштабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно застосовує ворог для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *