ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відновили щелепу пораненому захисникові після вибуху ворожої міни

Олег Дерев'янко

|

Львівські лікарі провели складну реконструктивну операцію для 31-річного захисника, який не міг жувати та говорити після того, як за пів метра від нього розірвалась ворожа міна та понівечила пів обличчя. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

31-річний Роман Осадчук з Вінниччини у війську з 18 років. Спершу, як став повнолітнім, пішов на строкову службу, а згодом підписав з армією контракт. Після початку повномасштабного вторгнення служив у лавах 28 окремої механізованої бригади, де був командиром групи. Важке поранення отримав у перший рік великої війни – на Херсонщині.

«Я прикривав гранатометників і виконував відволікаючий маневр, коли побачив, як на мене летить міна. Першу побачив, а другу – спіймав. Пам’ятаю нестерпний біль і те, що намагався продовжувати бій. Проте моя рука вже не працювала», – згадує Роман.

Осколки міни посікли все тіло військовослужбовця. Рятували важко пораненого воїна у Миколаєві, Одесі та Вінниці. Він переніс шість складних операцій, одна з яких не принесла бажаного результату.

Хірурги намагалися відновити розтрощену нижню щелепу Романа за допомогою його власної кістки з тазу, а також – реконструктивної пластини. Утім, за таких великих дефектів цей метод є малоефективним. Пластина не прижилася, викликала запалення і спеціалісти мусили її видалити. Тож нижня щелепа Романа і далі не працювала.

Він не міг нормально жувати та говорити. Потерпав чоловік і від естетичного боку наслідків поранення. Але не здавався і продовжував шукати допомоги.

Цьогоріч у липні захисник звернувся до хірургів Центру Unbroken. Романа тут ретельно обстежили, зокрема, аби оцінити масштаб пошкоджень та стан судин, виконали КТ-ангіографію. За її результатами спеціалісти вирішили, що таки зможуть допомогти пацієнтові і взялися розробляти детальний план операції та 3D-модель майбутнього втручання. Готувалися цілий місяць.

«Реконструкцію розробляла і виконала наша команда щелепно-лицевих хірургів разом із завідувачем центру хірургії №1 Лікарні Святого Пантелеймона Гнатом Геричем. Щоб заповнити дефект і замістити відсутні м’які і кісткові тканини, ми провели забір малогомілкової кістки з ноги пацієнта разом із судинами та підшкірним клаптем. Це складна реконструктивна операція, яка вимагає ювелірних навичок, адже потрібно поєднати всі найдрібніші судини. Ми оперували Романа аж 12 годин», – розповідає завідувач Центру голови та шиї лікарні Святого Пантелеймона Олег Ковтуняк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Перше медоб’єднання Львова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *