ОСТАННІ НОВИНИ

Порядок прийняття військово-облікових документів з QR-кодом

Наталія Жолинська

|

У Львівській ОВА надали додаткові роз’яснення щодо юридичної сили військово-облікових документів з QR-кодом, які можуть бути як в електронній, так і в паперовій формі. Про це Львівському порталу повідомили у відділі розвитку та промоцій апарту Львівської ОВА. 

Призовники, військовозобов’язані та резервісти масово скаржаться на те, що роботодавці, працівники ЦНАПів та ТЦК СП відмовляють у прийнятті військово-облікового документа в електронній формі.

Зокрема, йдеться про військово-облікові документи в електронній формі, сформованих у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого такого документа з QR-кодом. 

Однак, у Кабінеті Міністрів України від 16 травня 2024 року (зі змінами) затверджений Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа (далі-Порядок). У ньому зазначено, що військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. 

Відтак він оформляється (створюється) та видається (замінюється): 

  • в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації). 
  • у паперовій формі на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. (№ 559). 

Такий документ в електронній формі формується безкоштовно після проходження електронної ідентифікації та автентифікації. На ньому також відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду, який містить важливі відомості про документ і забезпечує можливість його зчитування та візуалізації. Термін дії електронного військово-облікового документа не перевищує одного року з дати його формування. 

«Міністерство оборони України звертає увагу на Пункт 9 цього Порядку і наголошує, що військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу. Співробітники та посадові особи військових адміністрацій, ЦНАПів, а також ТЦК СП у взаємодії з призовниками, військовозобов’язаними та резервістами не повинні надавати перевагу військово-обліковим документам саме у паперовій формі», – наголосив керівник апарату Львівської ОДА Тарас Грень. 

За його словами, перевірку (верифікацію/валідацію) QR-коду військово-облікового документу можна здійснювати програмними засобами мобільного додатку «Резерв+» (програмним зчитувачем QR-коду камерою смартфону), з використанням смартфону, технічні характеристики якого відповідають мінімальним технічним вимогам мобільного додатку «Резерв+». 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *