ОСТАННІ НОВИНИ

«Нам потрібні ваші МіГ»: Зеленський про допомогу від Польщі

Олег Дерев'янко

|

Україна порушувала питання про отримання польських літаків МіГ, однак досі не отримала позитивного рішення. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час пресконференції, пише hromadske.

Він зауважує, що польські літаки мають гарну авіоніку, а також для їхнього використання не треба спеціально навчати українських пілотів.

«Я порушував це питання з [президентом Польщі] Анджеєм [Дудою] і прем’єр-міністром Дональдом Туском. Ми на всіх рівнях це [питання] порушували. Поки що немає позитивного рішення», – сказав Зеленський.

За його словами, Україні відомо про кількість літаків, які могли б передати, тож він вважає, що саме на цьому треба зосередитися в українсько-польських відносинах.

Водночас Зеленський зазначив, що останнім часом увага Польщі до української обороноздатності зменшилася. Утім він упевнений, що це не повпливає на подальші відносини між країнами.

«Ми дійсно сусіди, ми дійсно брати. […] Це надвисока вартість – втратити через якісь непорозуміння історичну єдність. Я впевнений, що вона буде», – додав президент.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року Польща передала перші винищувачі МіГ-29 Україні. Вже у липні 2024 року країни підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Польщею.

Також стало відомо, що Україна співпрацюватиме з Польщею в напрямку бойової авіації – вже переданих Польщею літаків – і розглядатимуть можливості додаткової передачі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, AP // Petr David Josek

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *