ОСТАННІ НОВИНИ

«Енергоатом» готується добудувати закинуту раніше АЕС на Черкащині

Олег Дерев'янко

|

«Енергоатом» готується до добудови Чигиринської АЕС на Черкащині, отримавши вже дозвіл на розробку проєкту землеустрою та передачу ділянок у постійне користування. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі енергокомпанії.

Енергетична стратегія України на період до 2050 року передбачає збільшення потужності вітчизняної атомної генерації.

Тож «Енергоатом» зараз шукає нові майданчики для будівництва АЕС. Найбільш перспективним з них є Чигиринський, поблизу містечка Орбіта на Черкащині. Там планується зведення чотирьох нових енергоблоків за технологією AP1000.

Під час позачергової 51-ї сесії депутати Чигиринської міської ради ухвалили рішення щодо:

  • надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування АТ «НАЕК «Енергоатом»;
  • передачу земельних ділянок загальною площею 38,1493 га в постійне користування АТ «НАЕК «Енергоатом».

«Енергоатом має намір відродити Орбіту, зробивши її одним із найсучасніших містечок на кшталт Нетішина, Южноукраїнська чи Вараша. Успішна реалізація цих планів, безумовно, є вагомою інвестицією у повоєнне відновлення та підтримку енергетичної безпеки держави», – наголосив керівник «Енергоатома» Петро Котін.

Довідка

Рішення про будівництво Чигиринської атомної електростанції ухвалили в 1984 році з потужністю 4000 МВт. До цього передбачалося будівництво Чигиринської державної районної електростанції, але проєкт заморозили у 1981 році. Будівництво АЕС розпочалося у 1985 році, але у 1989 році, під тиском громадськості, роботи були зупинені. У травні 1989 року уряд СРСР ухвалив рішення про припинення будівництва станції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне, Енергоатом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *