ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській філармонії відбудеться концерт для двох фортепіано української та чеської музики

Олег Дерев'янко

|

У п’ятницю, 23 серпня у Концертному залі Людкевича виступлять піаністи Віоліна Петриченко та Олександр Олійник презентують програму, що охопила чотири визначні імена «Празької школи» – групи українських митців, що навчались у чеського композитора Вітезслава Новака. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Окрім його «Пісні місячної ночі» та «Пісні різдвяної ночі» прозвучать також Чотири прелюди Миколи Колесси, який обрав Прагу як місце перетину концертних стежок Європи. Саме за порадою Вітезслава Новака юний Василь Барвінський розвинув одне з найбільших зацікавлень свого життя – українську пісню.

Адже мудрий вчитель порадив Барвінському приділити більше уваги фольклору. Періоду навчання належить і П’ять прелюдій для фортепіано, «Пісня» та «Серенада» Барвінського у яких, попри вік композитора, вже визріває впізнаваний стиль митця.

Друга половина концерту буде присвячена несправедливо забутому українцю Федору Якименку, твори якого у такому обсязі отримають одне з перших виконань у Львові. Доля привела до Праги і його, вже як шанованого професора музичного відділу Українського вищого педагогічного інституту імені Драгоманова.

Тут коло композиторів програми замикається, адже одним з обдарованих студентів Федора Якименка був Микола Колесса.

«Усі українські композитори цієї програми опинилися у Чехії з різних причин – хтось хотів здобути якісну освіту, хтось працював, а хтось вимушений був бігти з тодішньої імперії через складні обставини. Так чи інакше – празький осередок дав українській музиці велику змогу розкрити себе та визначити власну нову ідентичність, яка тоді формувалась. Крім українців ми почуємо чеха Вітезслава Новака, що був не лише чудовим композитором, але й провідником до професійного ремесла українських митців – зокрема, Василя Барвінського. Лишилося лише прийти та почути, як все це красиво», – підсумовує Олександр Олійник.

Деталі події доступні за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *