ОСТАННІ НОВИНИ

На підконтрольну територію України повернули ще шістьох дітей

Маркіян Рой

|

До України з окупованих територій повернули шістьох дітей із Запорізької та Херсонської областей.  Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Зі слів батьків, їхніх дітей змушували відвідувати російську школу та відзначати російські свята, тиснули, аби громадяни України отримали документи російського зразка. Окрім того, до родин у помешкання вривалися озброєні росіяни, які здійснювали безпідставні обшуки», – повідомив омбудсмен.

Він додав, що відчуття безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей й стало поштовхом для виїзду.

Лубінець також розповів, що одна з родин вже відвідала Центр захисту прав дитини, де команда представників громадської організації, благодійного фонду та держорганів поспілкувалися з ними щодо надання необхідної допомоги.

«Іншою родиною займалися наші працівники із регіонального представництва Черкаської області. Вони долучили до допомоги ГО «Об’єднання багатодітних родин «Крила» та «Карітас-Спес Україна», – підкреслив посадовець.

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 19 липня росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати і до 300 тисяч дітей.

Як відомо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із Путіним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *