ОСТАННІ НОВИНИ

Перебуває у комі: львівські лікарі розповіли про стан 13-річної дівчини з правцем

Наталя Дуляба

|

У львівській лікарні «Охматдит» вже місяць борються за життя 13-річної дівчини з правцем. Загроза її життю все ще є, а стан погіршує значна кількість аскарид, які виявили в організмі пацієнтки. Про це Львівському порталу повідомили у медзакладі.

Дитину у липні ушпиталили з ознаками «гострого живота» і болями у попереку. Після діагностики та усіх аналізів лікарі діагностували їй правець.

Дівчина вже місяць перебуває у стані медикаментозної коми у стабільно важкому стані. До цього стан узагалі був вкрай важкий, кажуть лікарі. Його таки вдалось дещо стабілізувати, однак загроза життю ще є.

Окрім цього, у дівчини виявили масивний аскаридоз. Це глистяне захворювання, викликане круглим черв’яком Аscaris lumbricoides (аскарида людська). Це одні з найбільших хробаків-паразитів, за три місяці в організмі вони виростають до 25-44 см, самка щодня відкладає до 200 тисяч яєць.

«У дівчинки неврологічний дефіцит. Ми будемо робити ще додаткові обстеження, аби виключити органічне ураження мозку», – розповіла завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

Медики зауважують, що 13-річна дівчина не була вакцинована від правця.

Єдиний спосіб вберегтись від цієї недуги – лише вакцинація. Дітям уперше в плановому порядку щеплення роблять з 2 місяців, потім – у 4 і 6 місяців. Ревакцинацію проводять у 6 і 16 років. Всім дорослим вакцину проти правця вводять кожні 10 років.

«Вакцинація дасть змогу уникнути такого важкого, життєво загрозливого захворювання як правець. Спори правця досить стійкі у зовнішньому середовищі. Як тільки є мінімальне пошкодження шкірних покривів, утворюється ранка, ті спори проникають, виділяють токсини, уражають нервову систему. Небезпечні судоми можуть призвести до смерті», – додала медична директорка Центру дитячої медицини Марта Яцула.

Додамо, що правець – це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Збудник можна підхопити через відкриті рани (порізи, опіки, обмороження), скалки, пролежні, укуси на шкірі та ушкоджень слизових оболонок.

Найчастіше зараження відбувається внаслідок дрібних побутових травм і поранень стоп. Від людини до людини це захворювання не передається.

Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування: м’язові спазми, складнощі при ковтанні, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. При підозрі на інфікування або появи симптомів слід негайно звернутися до лікаря! Лікування має початися якомога швидше.

Зазначимо, правець вражає нервову систему, спричиняючи сильні судоми, біль у кістках та порушення ковтання. Інфікуватися можна через бруд у рані або поріз, травмування гострими предметами чи уламками деревини.

Ризик смерті від правця високий — від 10% до 70%, залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Якщо людина має попередні щеплення, шанси на одужання вищі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *