ОСТАННІ НОВИНИ

11-річна дитина на Львівщині захворіла на правець

Наталя Дуляба

|

На Львівщині в 11-річної дитини виявили правець. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя.

Відомо, що зараз дитина перебуває у відділенні інтенсивної терапії, де отримує необхідну медичну допомогу, включаючи протиправцевий імуноглобулін.

До лікарні мама дитини звернулась після появи характерних симптомів: важкість при відкриванні рота, біль у м’язах спини та гіпертонус всіх м’язів.

Деталей про стан хворої та інші обставини наразі не уточняють.

Медики наголошують: єдиний надійний спосіб захисту від правця — вакцинація.

Щеплення проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців. Вакцинація безоплатна і доступна у пунктах щеплень у лікарнях. Ревакцинацію здійснюють у 6 та 16 років, а для дорослих — кожні 10 років з 26 років.

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж у країнах ЄС.

Правець не передається від людини до людини — лише через травми, коли у рану потрапляють спори збудника. Діагноз «правець» ставлять на основі клінічних ознак, він не потребує лабораторного підтвердження.

Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування: м’язові спазми, складнощі при ковтанні, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. При підозрі на інфікування або появи симптомів слід негайно звернутися до лікаря! Лікування має початися якомога швидше.

Зазначимо, правець вражає нервову систему, спричиняючи сильні судоми, біль у кістках та порушення ковтання. Інфікуватися можна через бруд у рані або поріз, травмування гострими предметами чи уламками деревини.

Ризик смерті від правця високий — від 10% до 70%, залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Якщо людина має попередні щеплення, шанси на одужання вищі.

Перше щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка проводять вакциною АКДП — полівалентною вакциною, яка включає дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця, а також кашлюковий компонент для профілактики кашлюку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *