ОСТАННІ НОВИНИ

Рашисти могли відрізати військовополоненому голову і кінцівки, – омбудсмен

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти, ймовірно, стратили українського військовополоненого, відрізавши йому голову і кінцівки.  Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«У мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів. Зазначу, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству», – підкреслив омбудсмен.

Дмитро Лубінець додав, що з цього приводу терміново звернувся до Міжнародного комітету Червоного хреста та ООН, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини з боку Росії.

Також українські правоохоронці мають перевірити особу вбитого полоненого та факт скоєння цього злочину.

ДОПОВНЕНО: згодом в Офісі генпрокурора додали, що почали розслідування і перевіряють інформацію про вбивство українського військового та його розчленування представниками ЗС РФ. Тривають невідкладні слідчі дії.

За цим фактом відрито кримінальне провадження за ч.2 ст.438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

Водночас Лубінець нагадав, що саме та країна, яка є у полоні військових, відповідає за поводження з ними. Тобто відповідальність за вбивство та каліцтво лежить не тільки на російських солдатах, але на самій Російській Федерації.

«Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз – гібридна. Розповсюджуючи схожі фото та відео соціальними мережами й вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні», – відзначив він.

Нагадаємо, станом на початок червня правоохоронці офіційно задокументували страту росіянами 61 українського військовополоненого. Це лише ті дані, які є підтверджені.

Також встановлено, що понад 2200 українських військових піддавали тортурам та нелюдському поводженню у полоні РФ.  Водночас більше ніж половина опитаних українських військових зізналась, що під час полону у Росії зазнавала сексуального насильства. Йдеться саме про чоловіків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *