ОСТАННІ НОВИНИ

У Франції за кілька годин до старту Олімпіади влаштували диверсії на залізницях

Олег Дерев'янко

|

Унаслідок підпалів у Франції паралізована мережа швидкісних залізниць. Це сталося за кілька годин до початку церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року. Про це повідомляє hromadske з посиланням на Associated Press.

Зазначається, що мережа залізниць постраждала внаслідок «широкомасштабних і злочинних актів вандалізму». Очікується, що перебої в роботі зачеплять чверть мільйона людей і триватимуть упродовж вихідних, а, можливо, і довше.

Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив, що спецслужби країни вже мобілізовані для пошуку зловмисників. А міністр транспорту вважає, що «все вказує на те, що це злочинні підпали». Чи пов’язані такі диверсії з початком Олімпіади – невідомо.

Тим часом Financial Times пише, що такі диверсії змусять близько 800 тисяч людей «скоригувати свої плани». Міністр закордонних справ Жеральд Дарманен на початку тижня заявив, що французьким силовикам вдалося запобігти чотирьом терористичним атакам, спрямованим проти Олімпіади.

Перед початком Олімпійських ігор Франція попросила приблизно 45 іноземних країн надати кілька тисяч додаткових військових, поліціянтів і цивільного персоналу для допомоги з моніторингом безпеки на Олімпійських іграх у Парижі через загрозу терористичних атак.

Париж планував залучити близько 45 тисяч французьких поліціянтів та інших представників сил безпеки, 20 тисяч співробітників приватної служби безпеки й близько 15 тисяч військових, щоб охороняти церемонію відкриття Олімпіади.

Передісторія

Літні Олімпійські ігри у столиці Франції, Парижі, триватимуть з 26 липня до 11 серпня.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив до Олімпійських ігор-2024 індивідуальних спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі, команди участі не братимуть. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це рішення ганебним.

У четвер 4 квітня, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що він не сумнівається в тому, що Росія буде зловмисно націлена на Олімпійські ігри в Парижі. Згодом він висловив сподівання, що під час Олімпійських ігор-2024 вдасться досягти «олімпійського перемир’я» в Україні та Секторі Гази.

Крім того, для українських спортсменів розробили рекомендації щодо контакту з росіянами на Олімпіаді. Зокрема українцям потрібно утримуватися від прямих контактів із представниками рф та білорусі, не спілкуватися з ними в соціальних мережах, не публікувати спільні фото та відео, а під час церемонії нагородження триматися на відстані.

9 липня стало відомо, що Україна буде представлена 140 спортсменами та спортсменками на Олімпійських іграх. Серед них – 10 представників Львівщини.

А тенісистка Еліна Світоліна та плавець Михайло Романчук нестимуть український прапор на церемонії відкриття Олімпійських ігор-2024.

Також Ізраїль попереджав Францію про загрозу теракту під час Олімпіади. Глава ізраїльського МЗС Ісраель Кац вказує у листі, що «дехто прагне зашкодити святкуванню цієї радісної події».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *