ОСТАННІ НОВИНИ

На площі Ринок розпочали реставрацію фасаду Кам’яниці Корнякта

Олег Дерев'янко

|

Нещодавно у Львові на площі Ринок, 6 розпочали встановлення риштовання для реставрації фасаду Кам’яниці Корнякта (Королівська кам’яниця). Роботи повністю профінансує Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка». Про це Львівському порталу повідомили у Львівському історичному музеї.

Процес підготовки до реставрації включав перемовини з інститутом, обстеження фасаду, виготовлення проєктно-кошторисної документації, погодження її з компетентними органами, визначення виконавця робіт та отримання всіх необхідних дозволів.

Це вже другий проєкт на площі Ринок, який реалізується Львівським історичним музеєм у співпраці з міжнародними партнерами. Першим був проєкт реставрації Чорної кам’яниці за фінансової підтримки США.

«Завершення першого етапу означає перехід до вже конкретних дій пов’язаних із порятунком пам’ятки, яка є однією із візитних карток Львова. Унікальне розташування у самому центрі стародавнього міста зумовлює те, що з нею щорічно ознайомлюються сотні тисяч гостей міста», – йдеться у повідомленні.

В інституті «Полоніка» наголошують, що це найдорожчий проєкт в історії установи. Вартість робіт становитиме 2,8 мільйона злотих (близько 29,4 млн грн). Роботи триватимуть до жовтня 2025 року.

Довідка

Кам’яницю Корнякта збудували у XVI ст. для міського купця грецького походження Костянтина Корнякта. Свою другу назву – Королівська кам’яниця – будинок отримав через те, що ним володів Ян Собеський, у якому пізніше був розташований музей його імені. Зараз у пам’ятці працює Львівський історичний музей з італійським внутрішнім двориком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *