ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ затримала соратника одіозного провокатора зі Львова Стахіва

Наталя Дуляба

|

Українські спецслужби спіймали відомого провокатора та його спільників, які закликали до збройного спротиву мобілізації та «зливали» дані українських військових. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, одним із організаторів злочинної групи був ексведучий популярних телепроєктів України, а наразі відомий блогер, який поширює прокремлівські наративи.

Його імені не вказують, але як пише Українська правда, посилаючись на власні джерела, йдеться про колишнього тележурналіста, що наразі називає себе блогером, Жана Новосельцева.

Він, як додає Zaxid.net, є давнім соратником львівського антивакцинатора та провокатора Остапа Стахіва.

Стахів і Новосельцев

Встановлено, що Новосельцев залучив ще сімох спільників до інформаційно-підривної діяльності на користь РФ. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.

«Фігуранти закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників», – йдеться у повідомленні.

Для масового «розгону» провокативного контенту зловмисники створили власну мережу каналів та сторінок в Youtube, Telegram та Facebook із загальною аудиторією понад 600 тис. користувачів.

На цих інтернет-ресурсах фігуранти проводили онлайн-трансляції та публікували дописи з відеосюжетами, в яких інструктували щодо силових методів ухилення від призову.

Також вони створили сайт, де «зливали» персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців.

Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань.

Слідство з’ясувало, що координацію злочинних дій фігуранти здійснювали через спеціально створений анонімний чат у месенджері.

Угруповання нейтралізували у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях нейтралізовано угруповання.  Під час обшуків за місцями проживання зловмисників виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинів.

Наразі затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Їм уже оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Крім того, за цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів вказаного угруповання підконтрольної інтернет-мережі.

Вирішується питання оголошення підозри всім іншим фігурантам. За скоєне їм загрожує до 8 років тюрми.

Триває розслідування.

Як додають журналісти, Новосельцев родом із Харкова. З 2006 року працював на каналі 1+1 як кореспондент, а з вересня 2012 до травня 2014 року був ведучим програми «Гроші». 1+1 припинив співпрацю з Новосельцевим, оскільки той почав працювати у проєкті «Гром ТВ», який був пов’язаний із міністром внутрішніх справ України в уряді Миколи Азарова Віталієм Захарченком.

У 2015 році Новосельцев разом зі своїм колегою Олексієм Кутєповим, який співпрацював з Анатолієм Шарієм і зараз перебуває за кордоном, взяв участь в ефірі «Россия 24», де розповідали про те, як в Україні «переслідують журналістів». Вони розповідали про свій проєкт «17 канал», який звинувачували у співпраці з бойовиками псевдореспубліки. На цьому каналі також працював підозрюваний у держзраді пропагандист Руслан Коцаба.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *