ОСТАННІ НОВИНИ

В Росії американського журналіста засудили до 16 років колонії за нібито шпигунство

Ольга Денисяка

|

Суд у Єкатеринбурзі на закритому процесі 19 липня засудив журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича до 16 років колонії у справі про шпигунство, передає Радіо Свобода.

Звинувачення вимагало для нього 18 років позбавлення волі. Допит свідків та вивчення доказів завершилися лише за один день – 18 липня. Сьогодні в суді також пройшли дебати сторін.

Гершкович – перший американський журналіст, якого в Росії звинуватили в шпигунстві з часів СРСР. За версією слідства, Гершкович за завданням ЦРУ збирав відомості про «Уралвагонзавод», який виробляє та ремонтує військову техніку. Слідство стверджує, що ці відомості містять держтаємницю.

Журналіст провів 15 місяців у СІЗО. За статтею про шпигунство йому могло загрожувати від 10 до 20 років ув’язнення.

Гершкович провину не визнав. Він наполягає, що в Росії займався виключно журналістською діяльністю. Слідство не надало публічних доказів шпигунства, тільки заявило, що журналіста нібито спіймали «за руку» і що він працював на американську розвідку.

Представники США та The Wall Street Journal назвали справу сфабрикованою. Держдепартамент США надав Гершковичу статус «неправомірно затриманого».

Джерела, близькі до російських та американських політичних кіл, повідомляли, що журналіста можуть утримувати для обміну на російських громадян, які перебувають у в’язницях США. Імена росіян, які є ймовірними кандидатами на обмін, не розголошувалися.

Москва та Вашингтон заявляли про готовність обговорювати обмін, але жодна зі сторін не називала ані термінів, ані умов для нього.

Гершкович народився в Нью-Джерсі в сім’ї вихідців із СРСР і займався репортерською роботою в Росії з 2018 року. Журналіст не залишив територію Росії навіть після запровадження тотальної військової цензури після початку війни проти України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *