ОСТАННІ НОВИНИ

Суд відправив Червінського під цілодобовий домашній арешт у справі про хабар

Ольга Денисяка

|

Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у справі про хабарництво обрали ексрозвіднику Роману Червінському, якого напередодні випустили під заставу у розмірі 9 млн гривень у справі щодо обстрілу аеродрому «Канатове». Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію. Про це повідомляє Суспільне.

На Червінського поклали ряд зобовʼязань, зокрема — прибувати за викликами слідчого, утриматися від спілкування зі свідком та потерпілим у справі, здати на зберігання паспорти та документи для виїзду за кордон, носити електронний засіб контролю (браслет).

Право покидати помешкання Черніський має тільки під час повітряної тривоги або для відвідування медзакладу. Запобіжний діє до 18 вересня 2024 року.

Окрім запобіжного, суддя Шевченківського райсуду постановила, аби Київський апеляційний суд скерував цю справу в інший суд. Або слід звернутися з поданням до Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду, аби передати справу в інший апеляційний суд.

П’ятий президент Петро Порошенко, який напередодні вніс заставу за Червінського у іншій справі, також прийшов на сьогоднішнє засідання суду. Він подав заяву, що має на меті взяти Червінського на поруки.

Окрім Порошенка, взяти Червінського на поруки були готові народні депутатки від Європейської Солідарності Ірина Геращенко та Вікторія Сюмар, а також колишній політвʼязень Володимир Балух.

Прокурори просили для Червінського цілодобовий домашній арешт.

Захист просив обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобовʼязання, а не цілодобового домашнього арешту. Адвокати аргументували це тим, що Червінський має пройти медогляд, крім того, він є діючим військовим.

За словами Червінського і його адвоката Костянтина Глоби, йдеться про справу 2020 року. При цьому відео щодо імовірного хабарництва, яке виклали в інтернет, було записане незаконно, воно порізане та сфальсифіковане, заявляє строна захисту.

Так, Червінський і адвокати підтверджують, що на відео він, але відео порізане, монтоване і викривлений зміст. Червінський нібито просто опинився там під час розмови, приходив по своїх справах і його попросили щось пояснити. А запис, як стверджує захист, зробив провокатор, який спочатку спровокував ці розмови, а потім віддав відео в СБУ. Захист наполягає, що зараз справу підняли через політичне переслідування Червінського.

У кінці грудня 2023 року з джерел Цензор.нет стало відомо, що Роману Червінському повідомили про підозру в спробі заволодіти 100 тис. доларів, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

«Чоловік обіцяв бізнесмену вирішити питання щодо повернення арештованої на Одеській митниці партії цигарок. Свої послуги оцінив у 100 тисяч доларів, а щоб переконати потерпілого у своїх можливостях, видавав себе за впливового посадовця Державної фіскальної служби. Нині за вчинення шахрайських дій йому повідомлено про підозру», — йшлося тоді у повідомленні поліції Києва.

Прізвище Червінського при цьому у повідомленні поліції не називалося, але схожий на нього чоловік фігурував на оприлюдненому поліцією відео.

Нагадаємо, що СБУ завела справу на українських військових, які збирались викрасти російський літак. Одним із них є колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський.

Як відомо, Червінський був одним із розвідників, які у 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.

Та операція зірвалась, виліт «вагнерівців» відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.

Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт». Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки.

У грудні 2023 року Червінському оголосили підозру в спробі заволодіти 100 тисяч доларів США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

17 липня 2024 року Червінський вийшов зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави Петром Порошенком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *