ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські медики видалили чоловіку рідкісну пухлину на сонній артерії

Наталя Дуляба

|

У лікарні святого Пантелеймона успішно прооперували чоловіка з рідкісною пухлиною, що утворилась просто на сонній артерії. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медобʼєднанні Львова.

54-річний Ігор Гривняк працює сантехніком у лікарні святого Пантелеймона. Нещодавно він зауважив у себе на шиї припухлість і одразу звернувся за допомогою. Лікар спершу припустив, що у пацієнта збільшений лімфовузол та призначив антибіотики. Однак вони ніяк не подіяли. Тож медики провели більш ґрунтове обстеження і виявили новоутвір.

Щелепно-лицьові хірурги діагностували пану Ігорю рідкісну пухлину, яка називається хемодектома.

«Ця пухлина зустрічається рідко – в 1-2 людей зі 100 тисяч. І є вкрай небезпечною. По-перше, саме розташування пухлини вже несе загрозу життю пацієнта. По-друге, хемодектома може стати злоякісною і викликати метастази. Лише радикальне і швидке оперативне втручання може врятувати життя», – розповів завідувач Центру голови та шиї лікарні святого Пантелеймона Олег Ковтуняк.

Медики вирішують виконувати цю складну операцію спільно із судинними хірургами.

«Хемодектома пацієнта дуже щільно прилягає до судин і є ймовірність пошкодження сонної артерії. Також у випадку пошкодження, аби відновити кровопостачання до головного мозку, може знадобитися протезування артерій”», — розповідає про виклики такого втручання завідувач судинної хірургії Центру серця та судин лікарні святого Пантелеймона Андрій Мелень.

Оперували пана Ігоря два завідувачі відділень. Попри складність операції хірургам вдалося уникнути всіх ризиків, успішно видалити хемодектому та перев’язати судину, яка її харчувала. Вже на другий день після операції пацієнта виписали з лікарні.

Хірурги наголошують, що в Ігоря Гривняка все добре завершилося тільки завдяки тому, що він вчасно звернувся. Тому всіх закликають не ігнорувати проблеми зі здоров’ям і звертатись до лікаря.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *