ОСТАННІ НОВИНИ

Повістки поштою і штрафи. Що чекає на військовозобов'язаних після 16 липня

Ольга ДЕНИСЯКА

|

16 липня спливає термін, відведений військовозобов’язаним для оновлення військово-облікових даних. Уточнення даних відбувається через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, центри надання адміністративних послуг або додаток «Резерв+». За останніми даними Міноборони, оновили дані понад 4 мільйони військовозобов’язаних.

Львівський портал розповідає, що зміниться для чоловіків призовного віку з 17 липня, тобто після завершення терміну для оновлення даних.

Що чекає тих, хто не оновив дані

Як пояснила представниця Центрального юридичного управління Генерального штабу Збройних Сил України підполковник юстиції Ірина Гарбуз, відповідно до змін, які були прийняті в травні 2024 року, всі військовозобов’язані, резервісти та призовники повинні обновити свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року. Громадян, які не встигли оновити свої військово-облікові дані, можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

«Автоматично штрафи виписувати не будуть, тому що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення накладення штрафу передбачено протягом трьох місяців з дати виявлення правопорушення, але не більше як рік з дати вчинення такого правопорушення», – заявила Ірина Гарбуз.

Повноваження щодо притягнення до адміністративної відповідальності за неоновлення військово-облікових даних надано ТЦК та СП. Уповноважена особа ТЦК та СП буде складати адміністративні протоколи, збирати матеріали справи й подавати вже їх на розгляд до керівника ТЦК та СП, який буде приймати рішення щодо притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Який розмір штрафу та коли можуть арештувати майно

Сума штрафу передбачена статтею 210 Кодексу України про адміністративне порушення. За вчинення вперше адміністративного правопорушення передбачено штраф 17 000 гривень, за повторне протягом року – 25 500 гривень.

Якщо громадянин не сплачує штраф, справа може бути передана до органів державної виконавчої служби. В такому випадку на майно боржника чи рахунки можуть накласти арешт. Також можуть застосовувати тимчасові обмеження в праві користування транспортними засобами.

Як пише Судово-юридична газета, якщо ухилянт «назбирає» від ТЦК штрафів на суму більше 160 000 гривень, добровільно їх не сплатить і у нього будуть відсутні кошти на рахунках, авто, то виконавець може звернути стягнення на єдине житло такого боржника.

Чи можна оскаржити штраф?

Всі громадяни, які не згодні з накладеним стягненням, мають право звернутися до суду і оскаржити постанову. Зробити це необхідно протягом десяти днів з дня винесення постанови про притягнення до відповідальності. Під час розгляду справи в суді за неоновлення військово-облікових даних не може людина бути притягнена ще раз до відповідальності.

Чи можна оновити дані після 16 липня без штрафу?

Депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко сказав виданню Київ 24, що оновити дані можна буде і після 16 липня. Він стверджує, що військовозобов’язані українці повинні оновити свої дані, незалежно від того, минув термін чи ні.

«Так, автоматично всі після цієї дати стають ухильниками, які підпадають під санкції. Але ще раз хочу підкреслити, що ТЦК має провести відповідні юридичні процедурні дії з кожним військовозобов’язаним громадянином», – сказав Федієнко.

За його словами, люди, які не змогли оновити дані до 16 липня, зможуть це нібито зробити і після цієї дати навіть без штрафу, тому що «самостійно усунули таке правопорушення».

Для ТЦК спростили процедуру виписування повісток

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою значно зменшив паперове навантаження на ТЦК, а також централізував процес друку повісток військовозобов’язаним українцям.

Відтепер ТЦК зможуть формувати повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що суттєво спрощує та прискорює процедуру.

Раніше працівникам ТЦК доводилося вручну виписувати повістки, що займало багато часу та ресурсів. Тепер цей процес стає централізованим: повістки можна сформувати та роздрукувати за допомогою реєстру «Оберіг».

Також оператори ТЦК зможуть підписувати повістки за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

«Укрпошта» буде розсилати повістки

Відповідно до прийнятих змін в законодавстві, після 16 липня передбачена можливість надсилати повістки «Укрпоштою». Повістки будуть надсилати за тими адресами, які були вказані при оновленні військово-облікових даних. Якщо за цією адресою людина не проживає, повістку все одно вважатимуть врученою, навіть якщо громадянин не забере її із поштового відділення.

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко підтвердила, що повістки, які приходять «Укрпоштою», вважатимуть врученими, навіть якщо людина не поставила на них свій підпис.

Також, за її словами, після 16 липня військовозобов’язаних громадян, які не оновили військово-облікові дані, можуть оголошувати у розшук.

«Якщо він (військовозобов’язаний чоловік, – ред.) ігнорує повістки певний час, він передаватиметься у розшук», – заявила Катерина Черногоренко.

Що чекає на тих, хто оновив дані?

В Генштабі пояснюють, що оновлення військово-облікових даних не означає автоматичну необхідність проходити військово-лікарську комісію. Для проходження військово-лікарської комісії громадянам будуть надсилати окремі повістки.

Якщо людина не прийде за повісткою на ВЛК, на неї також чекає штраф від 17 000 до 25 000 гривень.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *