ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський очікує підписання безпекових договорів з ще 9 країнами

Олег Дерев'янко

|

Президент Володимир Зеленський сказав, що Україна підписала або перебуває в процесі підписання двосторонніх договорів щодо гарантій безпеки з 32 країнами, з яких 23 вже мають відповідні договори. Про це він розповів на пресконференції в Києві 15 липня.

За словами Зеленського, після вільнюського саміту G7+ до декларації приєдналися 32 країни.

«Це 32 країни з якими ми підписали, або в процесі, або підпишемо двосторонні договори щодо наших гарантій безпеки. 23 країни вже мають з Україною відповідні договори: від грошей до зброї, від гуманітарки до відновлення, кібербезпека, ППО тощо», –  зазначив він.

Президент підкреслив, приблизна сума цих договорів – 38 млрд доларів.

«Я вважаю, що це потужний результат», – додав Зеленський.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Дотепер Україна підписала двосторонні безпекові угоди вже понад з 20 країнами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *