ОСТАННІ НОВИНИ

В Офісі президента хочуть ратифікувати Римський статут до кінця 2024 року

Маркіян Рой

|

Заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра повідомила, що має намір до кінця року розв’язати питання з ратифікацією Римського статуту. Про це вона розповіла в інтерв’ю Голосу Америки.

Мудра сказала, що особисто підтримує ратифікацію Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд, однак яку Україна досі не ратифікувала.

«Я знаю, що і Генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв’язати питання з ратифікацією до кінця цього року», – запевнила вона.

Мудра пояснила, що проблеми з ратифікацією у тому числі пов’язані з тим, що в попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі. «Тому склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових», – зазначила вона.

Хибне ставлення полягає у тому, нібито щойно Україна ратифікує Римський статут, він відразу стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

Проте, переконана Мудра, з юридичного погляду це некоректне твердження, адже Україна ще у 2014 та 2015 роках прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС.

«Тобто фактично ми уже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити», – розповіла вона.

Мудра також розповіла, що з ратифікацією Римського статуту Україна отримає тільки вигоди, адже держава стане повноцінною учасницею МКС.

«Ми отримаємо і право, зокрема, пропонувати свого суддю до МКС. Також (Україна) зможе брати участь у конференції учасників, тобто впливати на процеси. Ратифікація стане поштовхом до гармонізації національного законодавства. Наразі я працюю з військовими, щоб розвіяти їхні страхи, сумніви та спростувати попередньо сформовані некоректні враження», – пояснила вона.

Як повідомляв Львівський портал, у 2023 році Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із Путіним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *