ОСТАННІ НОВИНИ

Саміт НАТО узгодив план фінансування оборони України на 2025 рік

Ольга Денисяка

|

Лідери Північноатлантичного альянсу дійшли згоди, що держави-члени повинні надавати тривалу безпекову допомогу збройним силам України. Про це повідомляє  Європейська правда.

Альянс ухвалив рішення, в якому взяв, зокрема, зобов’язання щодо суми допомоги Україні на 2025 рік.

«Ми підтверджуємо рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому.  З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року», – рішення, ухвалили яке держави-члени НАТО. 

Окрім цього, Альянс взяв на себе зобов’язання щодо довготривалої допомоги ЗСУ, а не лише підтримки у 2025 році, щоби “забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною”.

Наступного року на саміті у Гаазі глави держав і урядів мають намір переглянути внески членів Альянсу. Так само можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

«Ми підтверджуємо нашу непохитну відданість Україні як суверенній, демократичній, незалежній державі», – заявили лідери НАТО, висловивши впевненість, що їхня допомога має значний ефект для підтримки України в опорі агресії РФ.

Зазначимо, що з 9 до 11 липня у Вашингтоні триватиме саміт НАТО.

У виступі на відкритті саміту НАТО президент США Джо Байден заявив, що зупинити путінську агресію – це задача, яка під силу українській армії.

Очільники п’яти країн вже зобов’язалися надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, загалом партнери пообіцяли виділити понад 1 млрд дол. на підтримку ППО України, нові системи ППО та «сотні додаткових перехоплювачів впродовж наступного року».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *