ОСТАННІ НОВИНИ

Пособнику ФСБ зі Львова Свістунову винесли вирок

Наталя Дуляба

|

Уродженцю Львова та пособнику російської ФСБ Олександру Свістунову суд заочно дав 12 років тюрми з конфіскацією майна. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні СБУ у Львівській області.

За даними слідства, Свістунов тривалий час проживав у Львові та впроваджував російські наративи в регіоні як лідер забороненої партії «Русський блок». Задля підривної діяльності проти України він створював осередки цієї прокремлівської політсили на Львівщині.

У 2013 році фігурант переїхав у Крим, де залишився після окупації та почав співпрацювати з росіянами.

«У власному Телеграм-каналі Свістунов публічно вихваляє Путіна та виправдовує збройну агресію РФ проти України. Він регулярно публікує прокремлівські дописи в яких запевняє, що загарбники «звільняють Україну від нацистів» та вихваляє воєнні злочини окупантів проти цивільного населення нашої держави», – кажуть в СБУ.

Окрім цього, Свістунов поширює ворожу пропаганду і в ефірах окупаційного «інформагентства» News Front.

Також контррозвідка СБУ встановила, що саме Олександр Свістунов допоміг скоординувати ФСБ із Олександром Косторним, який став коригувальником ракетного удару по Яворівському полігону в березні 2022 року. За це суд дав російському агенту 15 років тюрми.

На підставі зібраних доказів суд визнав Олександра Свістунова винним у пособництві державі-агресору та виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 111-2, ч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України).

Йому заочно призначили покарання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а також позбавили права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування протягом 15 років.

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Криму, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, у центрі Львова за 950 тисяч доларів продають квартиру-музей, у якій раніше жив Свістунов.

Як відомо, 77-річний колаборант Олександр Свістунов народився у Львові, навчався на історичному факультеті ЛНУ імені Івана Франка. Був головою партії «Рускій блок» та керував «Рускім двіженієм України». У 2006-2014 роках був депутатом Верховної Ради Криму. У 2014 році виїхав у Бахчисарай, де продовжив колабораційну діяльність. У 2021 році соратники Свістунова у Криму заявляли, що він залишився без грошей і оголошували збір для допомоги.

За неофіційною інформацією, одним з основних джерел доходів Свістунова, коли він ще жив у Львові, був конвертаційний бізнес. Через підозри в організації фіктивного бізнесу та шахрайстві у 2012-му його навіть затримували працівники СБУ, а соратники Свистунова заявляли про політичне переслідування і просили допомоги в російського посольства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *