ОСТАННІ НОВИНИ

Ексгенерала СБУ Наумова підозрюють у підробці документів для сербського суду

Олег Дерев'янко

|

Колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ повідомили про підозру в організації підроблення офіційних документів з метою уникнення кримінальної відповідальності в Сербії. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства, експосадовець організував підроблення офіційних документів з метою уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

7 червня 2022 року він намагався виїхати з території Республіки Сербія до Північної Македонії через прикордонний пункт на автівці BMW X6 PMV, яка формально начебто належить його дружині. Під час проходження митного контролю у нього було виявлено майже 593 тис. євро, понад 120 тис. доларів та два смарагди, які він приховував. Сербські правоохоронці затримали ексчиновника.

Слідством встановлено, що все це майно та кошти були отримані фігурантом злочинним шляхом під час перебування ним на посадах директора Державного підприємства «Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль» та у Службі безпеки України.

Однак, щоб створити у сербських правоохоронних та судових органів хибне уявлення щодо законності походження коштів та майна, експосадовець організував виготовлення підроблених офіційних документів. Йдеться про договір позики – поворотної фінансової допомоги, начебто укладений між його батьком та третьою особою, а також акт надання коштів до цього договору.

Після отримання від спільників пакета підроблених документів, він передав їх Спеціалізованому антикорупційному департаменту Вищого суду у м. Ніш в Республіці Сербія.

Однак у взаємодії з сербськими правоохоронними органами в рамках міжнародно-правового співробітництва правоохоронці встановили факт підробки цих документів та передали докази сербському суду.

Наумову повідомили про підозру в організації підроблення офіційних документів (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді до п’яти років тюрми.

Нагадаємо, 29 вересня 2023 року Вищий суд сербського міста Ниш також засудив Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні грошей.

У липні 2022 року Вищий суд міста Ниш у Сербії відхилив запит про екстрадицію Андрія Наумова, а Апеляційний суд у Ниші згодом підтвердив це рішення.

На початку 2024 року колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов вийшов на волю.

Наприкінці квітня Нацагентство із запобігання корупції за результатами моніторингу способу життя ексгенерала СБУ Андрія Наумова виявило ознаки корупції на понад 32,7 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *