ОСТАННІ НОВИНИ

США готові дати Україні кредит на 50 мільярдів доларів, який погасять активами РФ, – ЗМІ

Ольга Денисяка

|

Сполучені Штати готові надати Україні кредит розміромі приблизно 50 мільярдів доларів, який буде погашений коштом прибутків від заморожених російських активів. Але для цього потрібне сприяння Європейського Союзу. Як повідомляє hromadske, про таке пише Financial Times із посиланням на документ, який просочився.

Вашингтону потрібно, щоб ЄС продовжив санкції щодо російських державних активів до кінця війни. Це гарантуватиме, що США отримуватимуть виплати для погашення кредиту.

Але таке рішення ЄС вимагає схвалення лідерів усіх членів блоку, зокрема й проросійського прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який може накласти вето на санкції.

США наполягають на домовленості напередодні саміту лідерів G7 в Італії наступного тижня, де, як очікується, говоритимуть про використання заморожених російських коштів для підтримки України.

План США позичити гроші Україні (можливо, разом з іншими державами G7) є основним варіантом, який наразі розглядається. Дипломати кажуть, що це може залучити до 50 мільярдів доларів. За даними FT, поки не визначені деталі кредиту, як-от термін погашення, процентна ставка, чи буде він наданий безпосередньо або ж через посередника.

Інший варіант, який розглядається, передбачає фактичне надання Євросоюзом — разом з іншими країнами G7 — двосторонніх кредитів Україні, які також будуть погашені коштом прибутків від російських заморожених активів. Це вимагатиме від ЄС внесення змін до спільного бюджету — крок, який також вимагатиме одностайної згоди всіх лідерів.

«Час, необхідний для впровадження таких гарантій, разом із правовими та операційними обмеженнями, не сприятиме швидкому впровадженню цього варіанту», — підсумовується в документі.

Основна частина російських активів зберігається в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, що приносить приблизно 3 мільярди євро прибутку на рік.

Як повідомляв Львівський портал, 21 травня ЄС офіційно схвалив план використання відсотків від заморожених російських активів, що може принести Україні до 3 мільярдів євро на рік.

У лютому Сполучені Штати стверджували, що країни G7 повинні повністю арештувати заморожені активи, але згодом відмовилися від цієї ідеї через занепокоєння союзників, що це може стати небезпечним правовим прецедентом і що Росія може вжити заходів у відповідь.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *