ОСТАННІ НОВИНИ

710 тисяч українців безпідставно мали статус «у розшуку», це вже виправили, – Міноборони

Наталя Дуляба

|

Через застосунок «Резерв+» зі 710 тисяч військовозобов’язаних українців зняли з безпідставного «розшуку». Про це повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

За словами посадовиці, така помилка виникла у реєстрі «Оберіг», тож 710 тисяч військовозобов’язаних громадян України отримали статус «у розшуку». Цю проґалину вже виправили у застосунку «Реєстр+», тож щоб побачити оновлений статус, потрібно повторно авторизуватись у додатку.

«Чому громадяни мали такий статус? Якщо людина порушувала правила військового обліку, наприклад, ігнорувала «повістки». То ТЦК зверталось до Національній поліції. Але фактично кількість таких звернень становить близько 25%.

Згідно з законодавством такий «розшук» мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладене не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку. Зараз цей термін – 3 місяці з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня вчинення. Так, статус «в розшуку», безпідставно отримали багато військовослужбовців, дані яких не були оцифровані своєчасно», – відзначила Катерина Черногоренко.

При цьому військовозобов’язаного зняли з «розшуку», до ТЦК звертатись не потрібно.

Водночас заступниця міністр оборони визнала, що в державних реєстрах справді є чимало помилок, які виникли через людський фактор. Тому саме цифровізація дозволяє це виправити, ще й достатньо оперативно.

Нагадаємо, з 18 травня в Україні набув чинності закон про мобілізацію, який передбачає, що всі військовозобов’язані українці повинні оновити свої дані протягом 60 днів, тобто включно до 16 липня.

Зробити це можна безпосередньо у територіальних центрах комплектації, через ЦНАП або через застосунок «Резерв+». При цьому у ТЦК відкрили попередній онлайн-запис.

У Міноборони кажуть, що під час оновлення даних направлення на ВЛК відразу не видаватимуть. Це можуть зробити згодом за потреби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *