ОСТАННІ НОВИНИ

Буде диференційований підхід: Галущенко розповів про підняття тарифів на електрику

Наталя Дуляба

|

До кінця травня уряд ухвалить остаточне рішення щодо розмірів нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на міністра енергетики Германа Галущенка.

«Це питання на розгляді, сьогодні ми проводимо остаточні розрахунки, рішення буде ухвалено протягом найближчого тижня, тобто до кінця травня», – сказав міністр 24 травня на «годині запитань до уряду» у Верховній Раді.

За його словами, найімовірнішим сценарієм під час встановлення нових тарифів стане використання диференційованого підходу до споживачів залежно від обсягів використаної електроенергії.

«Ми наразі розглядаємо диференційований підхід. Я не думаю, що буде просто один тариф змінено на інший, буде диференціація залежно від обсягів споживання електроенергії», – зазначив Галущенко.

Наразі уряд проводить розрахунки додаткових надходжень коштів до бюджету від підвищення тарифів, а також для фінансового збалансування енергоринку.

«Розрахунки є, ми їх верифікуємо з погляду того, які додаткові надходження отримає державний бюджет з погляду відповідної сплати дивідендів цими двома компаніями (АТ “НАЕК “Енергоатом” і ПрАТ “Укргідроенерго”, – ред.) та з погляду збалансування всього енергоринку», – доповнив очільник Міненерго.

Герман Галущенко пояснив, що чинні тарифи на електроенергію для населення не покривають собівартості її виробництва, зокрема компаніями «Енергоатом» та «Укргідроенерго», які виплачують різницю між ринковою ціною кіловат-години й тарифами для населення в межах виконання спеціальних зобов’язань із забезпечення доступності е/е для побутових споживачів (ПСО).

Як повідомляв Львівський портал, тарифи на електроенергію для населення в Україні підняли з 1 червня 2023 року. Саме з цього часу українці платять по 2,64 грн за кВт/год.

До цього тариф для населення в Україні становив 1,44 грн за кВт/год (при місячному споживанні 250 кВт/год), при споживанні більших обсягів – 1,68 грн за кВт/год.

Цьогоріч у квітні в НКРЕКП допустили можливість підняття тарифів на електрику для українців, втім в Кабміні запевнили, що цього точно не зроблять до кінця травня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *