ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, які категорії будуть замість «обмежено придатних» до служби в армії

Наталя Дуляба

|

Усі українці, які досі були визнані «обмежено придатними» до служби в ЗСУ, мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Вона має визначити їм новий статус, зважаючи на стан здоров’я. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

4 травня набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України №402.

Відтепер більше немає «обмежено придатних» до служби в армії. Усіх придатних залежно від ступеня функціональності поділять на чотири категорії:

  1.  – повністю придатні до служби;
  2.  – придатні до служби у військових частинах забезпечення, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, але непридатні до служби у десантно-штурмових військах, морській піхоті, силах спецоперацій тощо;
  3.  – придатні до військової служби за окремими спеціальностями;
  4. – придатні для виконання специфічних завдань.

Для визначення ступеня придатності до військової служби встановили чіткі критерії. Тепер вони поєднують Міжнародну статистичну класифікацію хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я (МКХ-10) (із тисячами діагнозів) і ступінь порушення функцій.

Ступінь придатності до військової служби встановлюють медики відповідно до Розкладу хвороб, пояснень до нього та таблиць додаткових вимог до стану здоровʼя. При цьому у кожній групі захворювань можуть бути як придатні, так і непридатні. Тому статус залежатиме саме того, наскільки в людини є порушеними певні функції.

Крім того, людей з деякими медичними станами (ампутація рук, ніг, втрата ока, тяжка акубаротравма) визнали непридатними до військової служби.

Змін зазнали й вимоги до стану здоров’я військовослужбовців ДШВ, морської піхоти, сил тероборони тощо в особливий період.

Усім, хто раніше був «обмежено придатним», до 4 лютого 2025 року потрібно пройти повторний медогляд. При цьому самостійно приходити на ВЛК не потрібно, військовозобов’язаних запрошуватимуть через ТЦК та СП, а військовослужбовців – через військове командування.

Військовозобов’язаний має прибути на ВЛК з рентгеном органів грудної клітки. Якщо вам більше 40 років або маєте показання, потрібно також пройти ЕКГ.

На ВЛК кожного військовозобов’язаного має оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, а за медичними показаннями – лікарі інших спеціальностей. Військовозобов’язані, які не мають скарг на здоров’я, проходять спрощений медогляд.

Процес проходження ВЛК не повинен перевищувати 14 днів.

Як повідомляв Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівський портал, 21 березня Верховна Рада України прийняла закон про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Саме він передбачає повне скасування статусу «обмежено придатний», тож усі військові та військовозобов’язані, які його мають, повинні повторно пройти ВЛК.

У Міноборони наголошували, що скасування цього статусу з 4 травня не означає автоматичного переходу до статусу «придатний» чи «непридатний». Громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців мають пройти повторну військово-лікарську комісію, тобто до 4 лютого 2025 року.

Водночас уряд також має прийняти нормативно-правові акти, якими буде визначено оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *