ОСТАННІ НОВИНИ

Данія оголосила пакет військової допомоги Україні на 750 млн євро

Олег Дерев'янко

|

У четвер, 16 травня, Уряд Данії оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 5,6 млрд данських крон (або 750 млн євро). Майже половина цих коштів буде спрямована на посилення протиповітряної оборони. Про це повідомляє Європейська правда.

У новий пакет входить додаткове фінансування на майбутню передачу Україні літаків F-16, протиповітряна оборона, технічне обслуговування артилерійських установок і кошти на передачу додаткових артилерійських установок, снарядів і протитанкових мін.

«Сьогодні ми поінформували Раду з питань зовнішньої політики про новий пакет допомоги для України. У цьому пакеті, який є 18 за рахунком, акцент робиться як на протиповітряну оборону, так і на артилерію, яка вкрай необхідна Україні», – заявив міністр оборони Троельс Лунд Поульсен.

Крім того, міністр повідомив про резервування додаткових коштів для прямого інвестування в українську оборонну промисловість. Ці кошти, як і виділені раніше на передачу Україні винищувачів F-16, заплановані на літо 2024 року.

На посилення української протиповітряної оборони виділено близько 2,4 мільярда крон. Також передбачені додаткові кошти на закупівлю артилерійських знарядь, гранат і протитанкових мін. Частина коштів йде на обслуговування вже наданої техніки, що має вирішальне значення для її довгострокового ефекту на полі бою.

«Сьогоднішньою передачею ми задовольняємо нагальну потребу України в засобах протиповітряної оборони, артилерії та боєприпасах. В рамках цього пакету уряд також виділяє додаткові кошти, які будуть інвестовані безпосередньо в українську оборонну промисловість. Має сенс виробляти зброю там, де вона використовується, і тими, хто її використовує. Сподіваємось, що більше країн зможуть надихнутись цією моделлю», – сказав міністр закордонних справ Ларс Льокке Расмуссен.

Троельс Лунд Поульсен зазначив, що ситуація в Україні дуже серйозна і Україна потребує сталої підтримки союзників.

«Цим пакетом ми надсилаємо недвозначний сигнал як Україні, так і світу. Ми надаємо допомогу вже зараз і готові до масштабних і довгострокових інвестицій в українську оборонну промисловість. Їх боротьба за свободу – це і наша боротьба», – заявив він.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *