ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні українці святкують Великдень

Олег Дерев'янко

|

У неділю, 5 травня, в Україні відзначають Великдень – велике свято для всіх християн. Воскресіння Христове є найбільшим торжеством, бо це свято перемоги добра над злом, життя над смертю.

Святкувати Великдень в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. Згідно з біблійною історією, Ісус Христос воскрес рано-вранці, і це супроводжувалося сильним землетрусом. Ангел з неба відсунув камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломон прийшли до гробу з пахощами, щоб намастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь i порожній гроб. Перед стривоженими жінками з’явився ангел і сповістив про Воскресіння Господнє.

До Великодня віруючі готуються протягом семи тижнів Великого Посту – одного з найсуворіших постів. Саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп’яття.

Особливе значення має Страсний Четвер – день, коли Ісус разом зі своїми учнями на Таємній Вечері розділив святкову трапезу. Цей день ще називають Чистий Четвер.

В Страсну П’ятницю з церкви виносять плащаницю – полотно великого розміру із зображенням Ісуса Христа, що лежить у гробі.

У ніч Воскресіння Христа проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски, яйця та інші частування, приготовані до святкового столу. Великодній стіл є символом небесної радості та вечері Господньої.

У сім’ях існує традиція вимірювати силу шляхом розбивання великодніх яєць. Той член сім’ї, який розіб’є всі яйця і залишиться з цілим, вважається найсильнішим.

Традиція обливатися у другий день свят (поливний понеділок) поширена по всій Україні. Хлопці на світанку з повними відрами води ходили по хатах, де жили дівчата на виданні та обливали їх водою, а ті дарували їм писанки. Якщо дівчина облита – вона швидше вийде заміж.

Проте обливання раніше не проводили через пандемію коронавірусу, а тепер – через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Львівський портал вітає читачів із Воскресінням Христовим. Нехай у ці святкові дні ваші домівки наповняться ароматом пасок та писанок, а серця – теплом, любові та милосердя.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *