ОСТАННІ НОВИНИ

Будинок вчених у Львові повернули у власність громади

Маркіян Рой

|

Прокурори через суд повернули Будинок вчених громаді Львова. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Мова йде про приміщення Будинку вчених загальною площею понад 3200 кв. м, яке знаходиться у центрі Львова.

Встановлено, що Львівською обласною організацією профспілки працівників освіти і науки України без правових підстав зареєстровано право власності на нерухомість. Проте нежитлова будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Фактично, Будинок вчених використовується з метою отримання прибутку, що суперечить поняттю неприбуткової організації.

Таким чином дане приміщення належало до обласної комунальної власності і правових підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було.

Реагуючи на порушення, прокурорами доведено безпідставність набуття права власності відповідачем на будівлю.

Відтак, Господарський суд погодився з доводами  прокурорів та постановив повернути пам’ятку архітектури в центрі міста її законному власнику.

Нагадаємо, раніше Львівська обласна прокуратура вже вимагала повернути приміщення Будинку вчених громаді. Усупереч чинному законодавству приміщення перебувало у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, хоча будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації.

«Будинок вчених» – колишнє Національне аристократичне казино (до 1939), збудований фірмою «Фельнер і Гельмер» у 1897–1898 роках за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера (автори проєкту Одеського оперного театру).

Скульптурне оздоблення фасадів виконали австрійські скульптори Теодор Фрідль і Райнольд Велькель за моделлю Рудольфа Вейра. Різьблений дерев’яний інтер’єр виготовив Шандор Ярай у львівській фабриці братів Вчеляків. Живописні супрапорти написали львівські митці Станіслав Дембіцький, Станіслав Рейхан, Тадеуш Рибковський, Міхал Созанський. Скульптор Едмунд Плішевський за участі каменярського майстра Юліана Гури виготовив алебастровий камін у фоє.

З 1948 року тут діє Львівський Будинок вчених, із яким пов’язано немало подій наукового, громадсько-політичного і творчого життя Львова та України.

23 вересня 2008 року внесений до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *