ОСТАННІ НОВИНИ

Данія профінансує українське виробництво зброї на 28,5 млн доларів

Наталя Дуляба

|

Данія планує виділити 200 млн данських крон (або 28,5 млн доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Кабміну.

27 квітня із робочим візитом в Україну прибули міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен і міністр закордонних справ Данії Ларс Льокке Расмуссен. Вони разом із міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним та заступником міністра оборони Дмитром Кліменковим вони підписали Заяву про наміри.

Йдеться про документ, який підтверджує ініціативу данського уряду щодо виділення 200 млн крон (28,5 млн доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.

«Я сподіваюся, що більше країн наслідуватимуть наш приклад. Після мого візиту до низки українських підприємств оборонної промисловості в Києві в березні я переконаний, що є великий потенціал для майбутньої співпраці, яка може доставити в Україну вкрай необхідну техніку, допоможе змінити ситуацію на полі бою і водночас допомогти розбудувати оборонну промисловість в Україні», – заявив Троельс Лунд Поульсен.

Представники данської делегації ознайомилися зі зразками озброєння й військової техніки, які виробляють в Україні.

«Спроможність українського ОПК становить близько 20 млрд доларів. У нас є талановиті інженери, заводи, верстати, є розробки, які вже працюють на фронті. І деякі з них ми сьогодні показали нашим гостям. Але при цьому Україна має лише 6 млрд доларів на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, на третину всього, що наші підприємства можуть виготовити. Саме тому ми започаткували проєкт ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальний збір по цілих націях, мета якого – 10 млрд доларів. Проєкт стартував з Данії, і я дуже вдячний данському уряду і данському народу за рішучість бути першими. Це інвестиція в захист свободи й демократії. Радий мати такого потужного партнера як Данія», – прокоментував сказав Олександр Камишін.

Данія планує фінансувати виготовлення військового обладнання через Український фонд.

«Для прогресу України на полі бою вкрай важливо, щоб у неї було достатньо зброї, боєприпасів і ППО. Тому Данія стала однією з перших країн, яка взяла зобов’язання щодо безпеки перед Україною, що також включає співпрацю в галузі промисловості. Тепер ми робимо наступний крок. Завдяки данським донатам для оборонної промисловості України ми можемо забезпечити більш швидку та ефективну підтримку лінії фронту. Це забезпечить оптимальні умови для Збройних Сил України в захисті від агресивної війни з боку РФ», – зазначив Ларс Льокке Расмуссен.

Підписаний документ також має сприяти зміцненню співпраці між оборонною промисловістю Данії та України. Кілька данських та українських компаній уже ведуть діалог про співпрацю.

Додамо, що з початку повномасштабного вторгнення Данія надала Україні вже 17 пакетів військової допомоги більше ніж на 4 мільярди євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *