ОСТАННІ НОВИНИ

Спікер Джонсон готується розкрити законопроєкт про допомогу Україні, – ЗМІ

Маркіян Рой

|

Спікер Палати представників Майк Джонсон пообіцяв винести на розгляд законопроєкт із допомогою Україні незабаром після повернення Конгресу США з великодніх канікул 9 квітня. Проте сам зміст законопроєкту, а також те, хто може його підтримати, – залишається невідомим. Про це пише Wall Street Journal, передає hromadske.

У лютому верхня палата Конгресу – Сенат – за підтримки обох партій ухвалила законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 мільярдів доларів. Однак контрольована республіканцями нижня палата Конгресу – Палата представників – заблокувала цю пропозицію. Джонсон заявив, що Палата представників просуватиме власний законопроєкт, яка додасть «декілька важливих нововведень».

Спікер Палати представників обмірковував розділення допомоги Україні та Ізраїлю, щоб законодавці могли голосувати за кожен пакет окремо.

Джонсон також публічно висунув кілька політичних пропозицій: перетворення частини допомоги Україні на позику, конфіскація арештованих російських активів на відновлення України та скасування мораторію адміністрації президента Джо Байдена на нові проєкти з експорту зрідженого природного газу.

Водночас WSJ зауважує: попри те, що законодавці готуються незабаром узятися до роботи після великодніх канікул, подробиць щодо нового законопроєкту із допомогою Україні — мало. Навіть деякі законодавці Республіканської партії, які брали участь в обговоренні пакета, кажуть, що не бачили остаточного тексту.

Тим часом група демократів Палати представників надіслала лист Джонсону, в якому зазначається, що пакет допомоги потребує додаткової гуманітарної підтримки для задоволення нагальних потреб у Секторі Гази, а також в інших країнах, зокрема в Судані та Гаїті.

Крім того, Джонсон зіткнувся з критикою з боку деяких членів власної фракції, які не хочуть, щоб США витрачали більше грошей на допомогу Україні. Так, конгресменка Марджорі Тейлор Грін, палка противниця допомоги Україні, 22 березня подала клопотання про усунення Джонсона з посади спікера. А втім, вона не винесла пропозицію на голосування, сказавши, що це було попередження Джонсону.

У вересні 2023 року більш ніж половина республіканців у Палаті представників офіційно виступила проти допомоги Україні, включно із самим Джонсоном, коли він ще не став спікером. Тож у разі винесення законопроєкту на розгляд Джонсону доведеться покладатися на голоси демократів.

Як повідомляв Львівський портал, схвалення Конгресом США понад 60 мільярдів доларів допомоги для України наразі блокують республіканці в Палаті представників. Білий дім неодноразово застерігав, що це суттєво шкодить військовим зусиллям Києва на полі бою.

Зокрема, Білий дім звинуватив саме бездіяльність Конгресу у тому, що Україна втратила Авдіївку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *