ОСТАННІ НОВИНИ

Вкрадений корабель ВМС «Костянтин Ольшанський» атакували українським «Нептуном»

Наталя Дуляба

|

Великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», який росіяни вкрали в України після окупації Криму, уразили вітчизняною ракетою «Нептун». Про це повідомив речник ВМС Дмитро Плетенчук в етері національного телемарафону.

«Ціла детективна історія розгорнулася навколо великого десантного корабля “Костянтин Ольшанський”. Нагадаю, це український десантний корабель, який у 2014 році був захоплений російськими окупантами [у Криму]. 9 років його розбирали на запчастини, просто грабували.

А на десятий рік вони зрозуміли, що закінчуються у них десантні кораблі цього проєкту і вирішили його відновити, щоб використовувати проти України. Більше того, відновлений корабель хотіли подати Москві та внутрішньому споживачеві як відновлений “Мінськ” або “Оленегорський горняк”, адже ці обидві одиниці ворог відновити не спроможний. Протягом року тривав ремонт “Костянтина Ольшанського”, його вже готувались застосовувати проти України.

Тому було ухвалено рішення нанести ураження цієї одиниці, іншого вибору у нас нема. Застосували український “Нептун”. Зараз корабель не є боєздатний», – розповів Дмитро Плетенчук.

Зазначимо, що ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» є новою розробкою України, випробування пройшов у 2019 році. Крилата ракета створена саме для ураження бойових кораблів, в тому числі й ВДК. Офіційно було відомо, що дальність польоту сягає 300 км, маса бойової частини ракети – 150 кг.

Наприкінці 2023 року у Міноборони заявили, що працюють над модернізацією ракет «Нептун». Експерти тоді припускали, що йдеться про можливість бити ними вже по наземних цілях. Для цього збільшено дальність польоту та масу бойової частини ракети.

Нагадаємо, вранці 24 березня у ЗСУ офіційно повідомили про ураження великих десантних кораблів «Ямал» і «Азов», центру зв’язку Чорноморського флоту Росії, а також ще кількох об’єктів інфраструктури ворожого флоту у Севастополі.

Згодом у ГУР заявляли, що пошкодження, які отримав великий десантний корабель «Ямал», є критичними.

Зранку 26 березня у Військово-морських силах уточнили, що під час цієї атаки українські військові уразили в Криму ще два російські судна: розвідувальний корабель «Іван Хурс» та великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський». Останній росіяни вкрали в України після окупації півострова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *