ОСТАННІ НОВИНИ

Найближчими тижнями Україна може отримати 800 тисяч снарядів, які знайшла Чехія

Наталя Дуляба

|

Українські військові вже протягом найближчих тижнів можуть отримати 800 тисяч артилерійських снарядів, які додатково знайшла Чехія. Про це повідомляє українська служба DW з посиланням на чиновника Міноборони Чехії.

Так, глава департаменту оборонної політики і стратегії Міноборони Чеської республіки Ян Жиреш 2 березня заявив, що ЗСУ вже протягом найближчих тижнів можуть отримати до 500 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм і до 300 тисяч калібру 122 мм, переговори про купівлю яких у третіх країн вели з ініціативи Чехії.

За словами чиновника, в ініціативі Чехії вже бере участь низка європейських країн. При цьому Жиреш не уточнив, у кого саме закуплять снаряди. Постачальники і спонсори ініціативи можуть бути розкриті після того, як Київ отримає боєприпаси, додав він.

Видання стверджує, що поряд із Прагою боєприпаси для ЗСУ намагається знайти й Берлін та веде відповідні переговори з Індією. Але коментарів з цього приводу у німецькому Міноборони не надають.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро.

Водночас голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала спрямувати на військову допомогу Києву відсотки від коштів РФ, заморожених у ЄС з лютого 2022 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *