ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканцю Львівщини видалили хвору легеню, не розкриваючи грудну клітку

Наталя Дуляба

|

У Львові медики успішно видалили уражену раком легеню, не розкриваючи саму грудну клітку. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі.

66-річний пан Михайло мешкає на Жовківщині. Більше року тому його почали турбувати болі у грудній клітці та задишка. Він звернувся до сімейного лікаря, а той скерував до кардіологів. Понад 8 місяців чоловіку лікували серце. І лише коли стало гірше, його відправили до Львівського центру легеневого здоров’я. Саме там лікарі запідозрили онкологію.

У Львівському онкоцентрі фахівці підтвердили підозри колег й діагностували пану Михайлу рак правої легені II стадії. Для нього розробили індивідуальний план лікування.

«Пацієнт отримав неоад’ювантну (передопераційну) хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилась на 30%. Далі було необхідно провести оперативне втручання, щоб забрати пухлину. Оскільки новоутворення було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було усю праву легеню», – розповів завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

Видалення легені – це дуже травматична операція для пацієнта, пояснюють лікарі. Після таких хірургічних втручань хворі довго відчувають больовий синдром, тож аби зменшити операційну травму команда прийняла рішення видаляти легеню відеотаракоскопічно, тобто через невеличкий надріз. У торакальному відділенні онкоцентру вже є досвід видалення частин легень через порти, а от цілу легеню хірурги за допомогою відеокамер видаляли вперше.

«Ми зробили невеличкий розріз розміром 6 см, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими ми забирали пухлину та працювали зі судинами. Оскільки легеня має пухлину, її дуже важливо не пошкодити під час операції і забрати з організму цілою, для цього ми помістили її у спеціальний мішечок і тоді витягнули її через порт», – пояснив Ігор Гіпп.

Такі операції є дуже складними, адже лікарі працюють на важливих органах та судинах, і кожен їх рух може стати вирішальним. Але для пацієнта такі операції мають неймовірні переваги.

«Коли в людини така мала операційна травма, вона швидше встає на ноги і, відповідно, набагато краще себе почуває. Скорочується й навантаження на організм, бо пацієнту вже не потрібно тако багато знеболювальних препаратів, як при відкритих операціях», – розповів лікар-хірург Ігор Богуцький.

Сьогодні пан Михайло усміхається та щиро вірить, що повністю здолає хворобу. Лікарів, які провели йому лікування називає рятівниками, бо переконаний вони подарували йому другий день народження.

Чоловік зізнається, колись на обстеження не знаходив часу, ба більші багато курив – часом пачку сигарет, а то й дві у день. Тепер обіцяє виправитись, бо ж отримав шанс на нове життя.

Нагадаємо, на Львівщині рівень захворюваності на онкологію упродовж 2023 року зріс на 11%. Недугу торік діагностували 7975 людям. Найчастіше виявляли рак шкіри, грудної залози, простати та легень.

Найвищу смертність (до року з моменту виявлення) фіксують через злоякісні новоутворення у печінці, підшлунковій залозі, легенях, стравоході та шлунку.

Загалом у Львівській області на обліку зараз стоять майже 80 тисяч хворих на різні види раку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *