ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині виявили нове місце гніздування рідкісних чорних лелек

Наталя Дуляба

|

На території Львівщини виявили нове місце, де загніздились чорні лелеки, які занесені до Червоної книги України. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті екології та природних ресурсів ЛОВА.

Рідкісних чорних лелек виявили мешканці Золочівського району. Птахи сплели гніздо у лісі, яке належить до Бродівського лісгоспу. На місце прибули фахівці, які підтвердили, що йдеться саме про чорних лелек, які як рідкісні занесені до Червоної книги.

Під час обстеження також з’ясувалось, що для гніздування бузьки вибрали собі не звичайне дерево, а 350-річний дуб. Такі місця підлягають особливій охороні, кажуть екологи.

«Наступним кроком буде виділення охоронної зони навколо виявленого гнізда та перегляд запланованої лісогосподарської діяльності в межах цієї лісової ділянки. Адже чорний лелека веде потаємний спосіб життя, ніколи не селиться близько до населених пунктів, надає перевагу старим лісам і важкодоступним місцям, виявити його гніздо є досить складно», – розповіла т.в.о. директора департаменту екології ЛОВА Оксана Війтик.

Виявлене гніздо на Золочівщині є всього лише третім офіційно зафіксованим місцем гніздування чорних лелек на Львівщині. Два інші раніше зафіксували у Яворівському та Стрийському районах.

Зазначимо, що чорний лелека (Ciconia nigra (Linnaeus, 1758)) занесений до Червоної книги, загалом в Україні їх нараховують всього 400-450 пар.

Науковці кажуть, що скорочення чисельності цих птахів в Україні пов’язане з деградацією місць гніздування. Причиною цьому антропогенне навантаження, неспокій, спричинений як населенням, так наслідок військових дій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *