ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині виявили штам коронавірусу «Дженні»

Наталя Дуляба

|

На Львівщині вперше лабораторно підтвердили циркуляцію нового штаму коронавірусу «Дженні». Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Протягом тижня 12-18 лютого референс-лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ ідентифікувала у сімох хворих на Львівщині штам коронавірусу «Дженні».

Шість випадків – це генетична лінія JN.1 Omicron «Дженні», ще один – JN.1.4 Omicron «Дженні». Усіх їх підтвердили, провівши дослідження методом секвенування, для нього у пацієнтів відібрали зразки з носоглоткових змивів.

Зазначимо, що штам коронавірусу «Дженні» в Україні вперше офіційно зареєстрували у січні. За даними МОЗ, загалом протягом місяця його діагностували 42 людям у 12 областях.

Якихось відмінних симптомів у штаму «Дженні» (Omicron JN.1) медики не фіксують. У ВООЗ зазначають, що ризик для населення є низький, а вакцини, які використовуються у світі проти Covid-19, захищають від нового субваріанту.

«Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вражає ослаблений імунітет, захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти Covid-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення», – коментував головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Загалом протягом минулого тижня, 12-18 лютого, у Львові та області виявили 156 хворих на коронавірус, що майже на 4% більше, ніж попереднього тижня. У стаціонарах лікувались 23 людини. Один чоловік віком 60+ помер від ускладнень, спричинених Covid-19, він не був вакцинований.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *