ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині всиновили найбільше дітей за останні 15 років

Наталя Дуляба

|

У 2023 році Львівщина встановила найкращий за останні 15 років показник усиновлення – родину отримали 74 дитини. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Так, протягом 2023 року в області усиновили 74 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування. Це найкращий показник із 2008 року. До прикладу, у 2022-му на Львівщині усиновили 43 дітей.

На обліку в службах у справах дітей Львівської області зараз перебувають 2188 дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Такий статус за 12 місяців минулого року отримали 326 дітей.

Обласна влада зі свого боку додає, що зацікавлена у створенні якомога більше дитячих будинків сімейного типу, адже це є сучаснрою альтернативою старим радянським інтернатам. Для дітей-сиріт щороку купують помешкання, у 2023 році за бюджетні кошти придбали 37 квартир. Як одну з форм виховання на Львівщині активно розвивають патронатні сім’ї.

Загалом на Львівщині зараз є 167 пар-кандидатів в усиновлювачі. Від початку 2023 року Львівський обласний центр соціальних служб організував низку навчань для 287 кандидатів в прийомні батьки, усиновителі, опікуни та батьки-вихователі. Заняття тривають протягом тижня, вони є безкоштовні.

«Під час таких навчань кандидатів навчають знаходити контакт з дитиною, адже здебільшого такі діти не мають досвіду у спілкування, вони недостатньо соціалізовані. Саме тому з потенційними усиновлювачами працюють психологи, медики, соціальні працівники. Люди, які висловили бажання усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей та мають надати необхідні документи: довідку про склад сім’ї, про доходи, про відсутність судимості», – розповів керівник Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян.

Всі кандидати, які пройшли навчання, отримали рекомендації щодо їхнього внесення до електронного банку даних потенційних прийомних батьків.

Крім того, на Львівщині функціонують 44 дитячі будинки сімейного типу, два з яких відкрили торік. Також діють 74 прийомні сім’ї, в яких виховують 436 дітей, та 11 патронатних сімей, де проживає 21 дитина.

Зважаючи на повномасштабне вторгнення, на Львівщину продовжують прибувати діти з інших регіонів. У 17 закладах області перебувають 299 дітей, які переїхали у складі організованих груп чи самостійно.

Загалом на території Львівської області з-поміж внутрішньо-переміщених перебувають:

  • 7 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховують 50 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 4 прийомні сім’ї, де проживають 9 дітей з вказаних категорій;
  • 70 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховують 102 дітей.

Важливо, що діти, які залишилися без піклування батьків, під час воєнного стану можуть бути влаштовані у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу на умовах тимчасового влаштування. Також спрощено процедуру влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку або піклування родичів. Про усиновлення не йдеться.

Довідково:

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, створена за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, куди на виховання та спільне проживання влаштовують не менше як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців (за необхідності до шести місяців). Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *